Marmara depreminin 17. yılı

- Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Yalova Şube Başkanı Karaçam: - "Marmara depreminin olduğu 1999 yılına göre vatandaşlar daha bilinçli. Asıl bizi mutlu eden, öğrencilerimizin bu konuda çok bilinçli olması" - "Bu yıl 14 bin 300 öğrencimize ulaştık ve afet bilinci eğitimi verdik" - "Marmara'da olacak bir deprem 20 milyonluk bir kitleyi etkileyecek. 6 ilimiz bu depremden etkilenecek. Halkımız bunu düşünerek afet gönüllüleri eğitimine katılmalı. Bu zor bir şey değil. 36 saatlik bir eğitim veriliyor"

Google Haberlere Abone ol
Marmara depreminin 17. yılı

YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Marmara depreminin yaşandığı illerden Yalova'da, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneğince (MAG-DER) bu yıl 14 bin 300 öğrenciye afet bilinci eğitimi verildi.

MAG-DER Şube Başkanı Sabri Karaçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden korunma ve deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda ilk eğitimleri 2002'de verdiklerini, 2004 yılında da dernek çatısı altında bir araya geldiklerini söyledi.

Olası bir afet durumunda ilk yardımın önemine işaret eden Karaçam, şöyle konuştu:

"Dünyada ve Türkiye'de olan depremlerde ilk kurtarmayı yapan halktır. Biz de bundan esinlendik. Halkımıza mahalle bazında eğitimler vererek, ekipman temin ettik. Herhangi bir deprem anında arama kurtarmaya katılmaları sağlanıyor. Zaten ilk amacımız da halkı eğitmek. Marmara depreminin olduğu 1999 yılına göre vatandaşlar daha bilinçli. Asıl bizi mutlu eden, öğrencilerimizin bu konuda çok bilinçli olması. 2016 yılında 14 bin 300 öğrencimize eriştik, bunlara afet bilinci eğitimi verdik. Okul tahliyelerini yaptık. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Yine okullarda velilere de afet bilinci eğitimi verdik. Daha sonra katılımcılara sertifika da verdik. Asıl amacımız halkı olası bir afete hazırlamak. İkinci görevimiz de depremlerde arama kurtarma çalışmaları yapıp, insanları kurtarmak."

- "Yalova'da 300'e yakın eğitim görmüş mahalle afet görevlisi var"

Karaçam, Yalova’da insanları bilinçlendirmeye devam ettiklerini dile getirerek, "Kentte 300'e yakın eğitim görmüş mahalle afet görevlisi var. 8 mahalle, 2 ilçede örgütlenmeye devam ettik. Diğer ilçelerde de çalışmalarımız sürüyor. Ancak gönüllü bulmakta zorlanıyoruz. Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçtiğinden insanlarda bir soğuma meydana geldi. Buna rağmen insanları dinç ve dinamik tutmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- Yapısal olmayan risklerin azaltılması çalışması

Bu sene depremin 17. yılında,Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini aktaran Karaçam, "Verdiğimiz eğitimler dışında yapısal olmayan risklerin azaltılması çalışmasına başladık. 1999 depreminde yaralananların neredeyse yarısı yapısal olmayan risklerden kaynaklı yaralanmış. Bunlar, dolapların devrilmesi, altında kalınması, ayna ve camların kırılması gibi olaylar. Ayak ve el kesiklerine neden oldu. Ölümlerin de yüzde 3'ü bu sebepten. 18 bin vatandaşımızı kaybettik. Aşağı yukarı 540 kişi kendi tedbirlerini almadığından dolayı ölmüştü. Bu, AFAD'ın istatistik bilgileri." dedi.

Karaçam, Yalova Belediyesi Umut Merkezleri ile ortak çalışma yaptıklarını anlatarak, şunları dile getirdi:

"Tespit edilen 26 evde, yapısal olmayan tehlikeleri gözledik ve bunları sabitledik. Onları bilinçlendirdik, telkinlerde bulunduk. Daha sonra 'Benim evim depreme hazır' projesi kapsamında 4 ailenin bu konuda başarılı çalışmalarını gördük. Bu ailelere ödül vereceğiz. Amacımız burada insanları teşvik etmek ve dikkatlerini yapısal olmayan risklere çekmek. 1999 depremine göre gerçekten vatandaşlarda bir bilinç var. Asıl bizi mutlu eden konu öğrencilerimizin bu konuda çok bilinçli olması. 10 senedir bu eğitimleri okullarda veriyoruz. Anaokuluna başlayan bir öğrencimizi şimdi lisede görüyoruz. Onlarla konuştuğumuz zaman okuldan çok sevinçli bir şekilde ayrılıyoruz çünkü gerçekten bilinçliler."

- "Marmara'daki deprem 20 milyonluk bir kitleyi etkileyecek"

Üzerinde durdukları tek konunun eğitim olduğunu anımsatan Karaçam, "Marmara'da olacak bir deprem 20 milyonluk bir kitleyi etkileyecek. 6 ilimiz bu depremden etkilenecek. Kandilli Rasathanesinin çalışmasına göre olası bir büyük depremde 30 bin bina yıkılacak. Bir hesap yaptık sadece 1 milyona yakın İstanbul için arama kurtarma ekibi gerekiyor. Şu anda bu sayı mevcut değil Türkiye'de. AFAD, Sivil Savunma ve diğer kurumlarla bu sayıya ulaşmak mümkün değil." değerlendirmesi yaptı.

Burada yalnız kalacaklarını ve sayılarının yetmeyeceğini söyleyen Karaçam, "Halkımız bunu düşünerek afet gönüllüleri eğitimine katılmalı. Bu zor bir şey değil. 36 saatlik bir eğitim veriliyor. Olası bir deprem veya afette ailesini kurtarma şansına bu eğitimle sahip olacak. İnsanların bilincinin artması ve bilinçli davranmasını istiyoruz. Herkesin bu eğitimi alması lazım. İlk önce bu eğitim kendileri için lazım olacak." ifadesini kullandı.

Karaçam, Gazipaşa Caddesi'nde bugün stant açacaklarını ve saat 23.00'te bir yürüyüş gerçekleştireceklerini, sonrasında ise 17 Ağustos Parkı'nda düzenlenecek anma törenine katılacaklarını söyledi.

Yorumlar