Maliye Bakanı Ağbal, Bayburt'ta:

- "Kim olursa olsun, hangi kaynaktan gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti sonuna kadar her türlü düşmanla mücadele edecek ruha da inanca da sahiptir" - "İnşallah Meclis açılır açılmaz yasal düzenleme yapıyoruz, vergi ve prim borçlarını geçmişte taksitlendirdiği halde ödeyemeyen vatandaşlarımıza ikinci bir şans tanıyoruz" - "Bu dönemde şehit yakınlarına bir çok imkanlar getirdik. Yeter ki onlar kendilerini garip hissetmesin, yeter ki geride kalanlar bir muhtaçlık içinde olmasın" - "Esnaf kredilerinde temerrüde düşen yaklaşık 110 bin esnafımızla ilgili olarak da bir kolaylık getirdik. Bu vatandaşlarımızla ilgili olarak da temerrüt faizlerini siliyoruz, alacak borçlarını yeniden yapılandırıyoruz" - "Özellikle ihracatı teşvik eden, ihracatta pazar çeşitlemesini teşvik eden, ihracatta yüksek teknolojili, orta yüksek teknolojili ürün ihracatını teşvik eden yeni teşvik mekanizmaları getiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Ağbal, Bayburt'ta:

BAYBURT (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Kim olursa olsun, hangi kaynaktan gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti sonuna kadar her türlü düşmanla mücadele edecek ruha da inanca da sahiptir." dedi.

Ağbal, AK Parti Bayburt İl Başkanlığında düzenlenen bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, herkesin Ramazan Bayramı'nı tebrik etti.

Birlik, beraberlik, kardeşlik ve memlekete olan inanç devam ettiği sürece, millete olan hizmet aşklarının sonuna kadar devam edeceğini belirten Bakan Ağbal, 2002 yılında başlayan bu hizmet seferberliğinin Allah'ın izniyle çok daha uzun yıllar devam edeceğini ifade etti.

Ağbal, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada çok daha ileri noktalara gelmesi için çalıştıklarını vurgulayarak, "Kim olursa olsun, hangi kaynaktan gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti sonuna kadar her türlü düşmanla mücadele edecek ruha da inanca da sahiptir." diye konuştu.

Türkiye'de siyasi istikrar, güçlü bir AK Parti hükümeti bulunduğuna işaret eden Ağbal, "Ekonomide her bakımdan başka ülkelerin gıpta ettiği bir ortamdan geçiyoruz. Ekonomi büyüyor, enflasyon düşüyor. İstihdam, iş, aş üreten bir ekonomiye sahibiz. Son 1 yılda 1 milyon insanımıza bu ekonomi iş, aş vermiş. Önümüzdeki dönem daha da ekonomiyi güçlendirmek suretiyle çok daha büyüyen, kalkınan bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Bağ-Kur'lu esnafımız da inşallah 5 puan indiriminden yararlanacak"

Bakan Ağbal, siyasi ve ekonomik istikrar ile ne yaptığını bilen bir iktidar iş başında olduğu sürece Türkiye'de güzel şeyler olacağını belirtti.

Türkiye'nin daha da gelişmesi, ileriye gitmesi için 65. Hükümet olarak kolları sıvadıklarını anlatan Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün Bakanlar Kurulu'nda toplumun her kesimine ekonomiyi daha da güçlendirecek, ileriye getirecek reform niteliğinde açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.

2008 yılında işçilerle, çalışanlarla ilgili 5 puanlık sigorta prim indirimi yaptıklarını kaydeden Bakan Ağbal, şöyle devam etti:

"Bağ-Kur'lu esnafımız da bunu istiyordu. Meclis açılır açılmaz Bağ-Kur'lu esnafımız da inşallah 5 puan indiriminden yararlanacak. 'Benim Bağ-Kur prim borcum var, süresinde ödemek istiyorum, ödüyorum' diyen vatandaşımıza aylık en az 50 lira olmak üzere yüzde 5 Bağ-Kur prim indirimi getirdik. Bu, Bağ-Kur'lu esnafımız açısından aylık ödemelerinde indirim yapan önemli bir düzenleme, hayırlı uğurlu olsun."

Vergi ve prim borçlarına ilişkin, 2014 Ağustos'ta vergi ve prim borçlarına dair de yeniden yapılandırma kanunu çıkarttıklarını ifade eden Ağbal, şu bilgileri verdi:

"Vergisini, sosyal güvenlik primini süresinde ödemeyen vatandaşlarımıza 36 aya kadar taksitle ödeme imkanı getirdik. Bu imkan devam ediyor ama bir gurup vatandaşımız çeşitli nedenlerle bu taksitle ödeme imkanını değerlendiremedi, taksitlerini ödeyemedi. Dolayısıyla normal borcunu cebri takip yoluyla ödemek durumunda kaldı. İnşallah Meclis açılır açılmaz yasal düzenleme yapıyoruz, vergi ve prim borçlarını geçmişte taksitlendirdiği halde ödeyemeyen vatandaşlarımıza ikinci bir şans tanıyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle gerek vergi dairelerine, gerek sosyal güvenlik dairelerine müracaat eden esnafımız şu anda süresi, vadesi geçmiş borçlarını tekrar taksitlendirebilecek. O eskiden bozdukları, çıktıkları sisteme tekrar dönebilecekler. Dolayısıyla bu da önemli. Özellikle yaz aylarında esnafımız açısından bir rahatlama meydana getirecek."

- "Türkiye artık bölgesinde bir çekim merkezi"

Ağbal, yurt dışında varlıkları bulunanlara ilişkin de önemli düzenlemeler yaptıklarını anımsatarak, "Yurt dışında para kazanmış ya da buradan bir şekilde varlıklarını yurt dışına götürmüş vatandaşlarımız var. Türkiye artık bölgesinde bir çekim merkezi. Ekonomi sürekli büyüyor, yatırım fırsatları var. Türkiye ekonomik olarak daha da gelişecek. Dolayısıyla vatandaşlarımıza bir imkan getirdik. Dedik ki eğer yurt dışında paranız, alacağınız, döviziniz varsa getirin, Türkiye'ye ve yatırım yapın. Türkiye'de işletmenize koyun, sermaye yapın. Türkiye'ye getirin bankaya koyun, mevduat yapın. Bu şekilde yurt dışında vatandaşlarımızın varlıklarını getirelim, ekonomiye kazandıralım." dedi.

Bunun ekonomi için kaynak ve imkan olduğunu anlatan Ağbal, "Bu defa yurt dışından varlıklarını getiren vatandaşlarımıza her hangi bir vergi de almama sözü verdik. Yeter ki getirin paranızı, niye Türkiye'de gerçekten o kadar çok yatırım fırsatı var ki sadece bugün bir çok bölgeden yatırımcılar getirip paralarını ekonomik ve siyasi istikrarın yaşandığı bu ülkeye yatırmak istiyorlar. Körfez'den, Avrupa'dan Türkiye'ye sermayesini getirmek isteyen çok sayıda yatırımcı var. İnşallah bu düzenleme de özellikle ekonomi için bir motor olacak, itici güç olacak ve Türkiye'de yatırım ortamını inşallah daha da iyileştirecek." diye konuştu.

Ağbal, özellikle şehir içinde ulaşım hizmeti veren taksi, minibüs, halk otobüsü işleten işletmelere de özel tüketim vergisine ilişkin müjdeleri olduğunu bildirdi.

Bu durumda araçlarını yenilemek isteyenlere özel tüketim vergisini süreli olarak kaldıracaklarını açıklayan Bakan Ağbal, böylelikle hem esnafın araçlarını yenileyeceklerini hem de vatandaşın çok daha konforlu, yeni model araçlarla şehir içi ulaşım imkanına kavuşacaklarını vurguladı.

- Şehit yakınları için sağlanan imkanlar

Şehit yakınları için özel tüketim vergisiyle ilgili bir imkan getirdiklerini söyledi.

Şehitliğin, mertebelerin en yükseği olduğunu ve hiçbir şekilde bedelinin ödenemeyeceğine dikkati çeken Ağbal, şu değerlendirmede bulundu:

"Geride kalan yakınlarına her bakımdan devlet şefkat elini gösterecektir. Bu dönemde şehit yakınlarına bir çok imkanlar getirdik. Yeter ki onlar kendilerini garip hissetmesin, yeter ki geride kalanlar bir muhtaçlık içinde olmasın. Aileden iki kardeşimize istihdam hakkı verdik, aylıklarını bağladık. Bir süredir vatandaşlarımız, 'acaba şehit yakınlarımızdan bir kişiye özel tüketim vergisi ödemeden bir araba alma imkanı sağlayabilir misiniz?' şeklinde talepleri vardı. İnşallah hayırlı, uğurlu olur ama tekrar söylüyorum hiçbir şekilde şehitlik mertebesiyle bunu yan yana getirmek gibi bir düşüncemiz asla olamaz."

Ağbal, esnaf kredilerinde temerrüde düşen yaklaşık 110 bin esnafla ilgili olarak da bir kolaylık getirdiklerini vurgulayarak, "Kredisini almış, vadesinde ödeyememiş, temerrüde düşmüş. Bu vatandaşlarımızla ilgili olarak da temerrüt faizlerini siliyoruz, alacak borçlarını yeniden yapılandırıyoruz. Böylelikle esnafımız işini daha iyi yapsın. Bu borçtan kaynaklanan sorunlardan da kurtulsun. İnşallah bu düzenlemeler gerçekten esnafımıza, çalışanımıza büyük imkanlar sunacak inşallah." ifadelerini kullandı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda da çok güzel düzenlemeler yaptıklarını anlatan Ağbal, damga vergisi, harçlar konusunda birçok vergide istisnalar getirdiklerini bildirdi.

Ağbal, damga vergisinin yıllardır ülkede kayıt dışılığı adeta besleyen bir vergi durumunda olduğunu belirterek, "Sözleşmeler kayıtlı olarak yapılmazdı. Bir şekilde gizli, saklı kasalarda sözleşmeler tutulurdu. Şimdi biz diyoruz ki 'yeter ki kayıtlı yapın, iş yapın, yatırım yapın, damga vergisi ödemeyin ama iş, aş üretin.' Bunlar çok önemli düzenlemeler." dedi.

- "Türkiye ekonomisinin en önemli dayanak noktalarından biri ihracattır"

Önümüzdeki günlerde özellikle yurt dışından daha fazla yatırım gelmesi, yurt içindeki yatırımların daha da artması için başka düzenlemeler yapacaklarını aktaran Ağbal, şöyle devam etti:

"Yatırım teşvik sistemini yeni baştan ele alıyoruz. Mevcut yatırım teşvik sistemi hem ilerde oluşacak kazançlara istisna getiriyor, onlarda vergi almamayı öngörüyor. Halbuki yatırımcımız bugün elde ettiği kazançtan bu yatırım indirim imkanını kullanmak istiyor. Dolayısıyla o konuda da önemli bir iyileştirme yapacağız, yatırım teşvik sistemini daha cazip hale getireceğiz."

Ağbal, ihracatla ilgili de çok önemli düzenlemeler yaptıklarına işaret ederek, "Türkiye ekonomisinin en önemli dayanak noktalarından biri ihracattır. Biz ihracata dayalı bir büyüme modelini benimsemiş hükümetiz, partiyiz. Dolayısıyla ihracatı her bakımdan destekleyecek düzenlemeleri de bir bir hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı ile beraber çalıştıklarını anlatan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle ihracatı teşvik eden, ihracatta pazar çeşitlemesini teşvik eden, ihracatta yüksek teknolojili, orta yüksek teknolojili ürün ihracatını teşvik eden yeni teşvik mekanizmaları getiriyoruz. Diğer taraftan özellikle ihracatın finansmanına Eximbank kanalı üzerinden daha fazla destek verecek yeni araçlar geliştiriyoruz. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğimiz zaman inşallah Türkiye'de önümüzdeki dönemde büyüme potansiyeline daha yakın hale gelecek, istihdam artacak, işsizlik azalacak, hepimizin geleceği eğitimde, sağlıkta daha iyi olacak. Bunları beraber yapacağız, birlikte gerçekleştireceğiz."

Bakan Ağbal, Türkiye'de bugününün dünden iyi olduğunu, yarınının da bugünden daha iyi olacağını ifade etti.

Programa AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal ve çok sayıda partili katıldı.

Yorumlar