Mali'deki saldırı

- İİT, Mali'de askeri üsse yapılan saldırıyı kınadı

Google Haberlere Abone ol
Mali'deki saldırı

CİDDE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Mali'de askeri üsse yapılan 17 kişinin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı saldırıyı kınadı.

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, yaptığı yazılı açıklamada Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesindeki askeri üsse yapılan saldırıyı kınayarak, ülkede barış güçlerine yapılan saldırılardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Medeni, bu güçlerin Mali'de uzlaşı sağlanması hedefiyle Cezayir'de imzalanan barış anlaşmasının uygulanması amacıyla güvenli bir ortam sağlanması için zor şartlar altında çalıştığını belirtti.

Mali halkına, hükümetine ve ölenlerin ailelerine baş sağlığı mesajını ileterek, yaralılara acil şifalar dileyen Medeni, Mali makamlarına en kısa zamanda saldırganların bulunması ve adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Mali Savunma Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, dün devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişilerin, Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesindeki askeri üsse düzenlediği saldırıda, 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 35 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) Başkanı Bakaye Cisse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendiklerini belirtmişti.

ANSIPRJ, 2012'de patlak veren güvenlik krizinde, ordu ve Bambara etnik grubunun saldırılarına hedef olan Peul etnik grubunun haklarını korumak amacıyla haziranda oluşturulmuştu.

Eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkedeki etnik çatışmalar devam ediyor.

Yorumlar