Malezya, yurt dışına çıkartılan sermayeyi geri getirecek

BANGKOK (AA) – Malezya Merkez Bankası Başkanı Muhammed İbrahim, ülkede adı yolsuzluk iddialarına karışan devlete ait "1 Malezya Kalkınma Fonu (1MDB)" nin yurt...

Google Haberlere Abone ol
Malezya, yurt dışına çıkartılan sermayeyi geri getirecek

BANGKOK (AA) – Malezya Merkez Bankası Başkanı Muhammed İbrahim, ülkede adı yolsuzluk iddialarına karışan devlete ait "1 Malezya Kalkınma Fonu (1MDB)" nin yurt dışı yatırımlarında kullanılan sermayenin ülkeye geri getirilmesi için gerekli zamanın tanınacağını belirtti.

Malezya Ulusal Haber Ajansı Bernama'ya göre, görevine yeni başlayan İbrahim, devlet yatırım fonu yönetiminin, söz konusu sermayeyi fonun yeniden yapılandırması için kullanacağını ifade etti.

İbrahim, sermayenin geri getirilmesinin zaman alacağına dikkati çekerek, bu nedenle 1MDB'nin yurt dışı yatırımlarında kullanılan sermayenin ülkeye geri getirilmesi için gerekli zamanın tanınacağını kaydetti.

Merkez Bankası yönetimi, geçen ay 1MDB'nin 2013 yılı Mali Hizmetler Yasası’na muhalif işlemlerde bulunduğunu belirterek fon yönetimine bir mektup göndermişti.

Malezya Başbakanı Necib bin Rezak tarafından 2009 yılında kurulan fon, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Merkez Bankası’nın onayıyla yurt dışına para transferi yapmıştı. Ancak, 1MDB Yönetim Kuruluna ne kadarlık bir süre tanındığını ise açıklanmamıştı.

Malezya'da, söz konusu fonun işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları geçen yıldan bu yana ülke gündemini işgal etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, para transferlerinin gerçekleştirildiği beş ülkede konuyla ilgili soruşturma sürüyor. Son olarak dün Singapur'da 1MDB’ye ilgili para transferlerinde "para aklama" işlemleri yaptığı gerekçesiyle bir banker hakkında soruşturmanın derinleştirilmesine karar verildi.




Yorumlar