Malezya ve Filipinler Doğu ASEAN Kalkınma Bölgesi için anlaştı

CAKARTA (AA) - Malezya ve Filipinler, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) doğu kalkınma bölgesinin hayata geçirilmesi konusunda anlaştı. Malezya resmi...

Google Haberlere Abone ol
Malezya ve Filipinler Doğu ASEAN Kalkınma Bölgesi için anlaştı

CAKARTA (AA) - Malezya ve Filipinler, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) doğu kalkınma bölgesinin hayata geçirilmesi konusunda anlaştı.

Malezya resmi haber ajansı Bernama, Fiipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Malezya'ya iki günlük resmi ziyareti çerçevesinde yapılan görüşmelerde, Malezya, Filipinler, Brunei ve Endonezya'nın oluşturacağı Doğu ASEAN Kalkınma Bölgesi'nin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını duyurdu.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, daha önce böyle bir bölgenin kurulması konusunda tarafların anlaştığını, ancak Filipinler'in Sabah eyaleti üzerinde egemenlik iddiaları nedeniyle hayata geçirilemediğini belirterek, "Doğu ASEAN Kalkınma Bölgesi kurulması ve bu çerçevede bir ofisin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kaldık." ifadesini kullandı.

Rezak, Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin yetkililere ofis için talimatlar verdiğini sözlerine ekledi.

Doğu ASEAN Kalkınma Bölgesi fikri, ilk kez 24 Mart 1994'te Filipinler'de gündeme gelmişti.

Proje, Brunei Sultanlığı, Endonezya'nın Kalimantan, Sulavesi, Maluku adaları ile Batı Papua ve Papua eyaletleri; Malezya'nın Sabah ve Saravak eyaletleriyle Labuan Adası Federal Yönetimi; Filipinler'in Mindanao ve Palavan adalarını kapsıyor.

Dört ülke arasında ticaret, yatırım ve turizmi geliştirmeyi hedefleyen kalkınma bölgesi, 1,6 milyon kilometrekarelik alanı kaplıyor.

Yorumlar