Malezya fonundan 800 milyon dolar çalındığı iddiası

- Malezya Kalkınma Fonuna bağlı bir alt kuruluşun, doğal kaynaklarındaki yatırımında 800 milyon dolar zimmete para geçirdiği kaydedildi

Google Haberlere Abone ol
Malezya fonundan 800 milyon dolar çalındığı iddiası

CENEVRE (AA) - İsviçre başsavcılığı, Malezya Kalkınma Fonuna bağlı bir alt kuruluşun, doğal kaynaklarındaki yatırımında 800 milyon dolar zimmete para geçirdiğini açıkladı.

İsviçre Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, 1MDB ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde Malezyalı yetkililerden cezai soruşturma hakkında ek hukuki yardım talep edildiği belirtildi.

Açıklamada, 1MDB'nin bir alt kuruluşunun doğal kaynaklarındaki bir yatırımla 800 milyon dolar çaldığının saptandığı kaydedildi.

Başsavcılık, geçen yıl 1MDB'de çalışan 2 kişi ve fonla bağlantılı rüşvet aldıkları şüphesi bulunan kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

1MDB, Başbakan Necip Rezak tarafından 2009'da kurulmuştu. Fonun kötü yönetim sonucu yaklaşık 11,6 milyar dolar zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Ulusal ve uluslararası çevreler, Başbakan'ın kişisel banka hesaplarına yatırılan paraların da fonla ilintili olduğunu ileri sürmüştü. The Wall Street Journal gazetesi yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini iddia etmişti.

İddiaların ardından muhalifler, hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş ancak "bağışların gizliliğini" neden göstererek sessiz kalmayı tercih eden Başbakan Necip Rezak, Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna verdiği ifadede, hesaplarına aktarılan paranın siyasi bağış olduğunu savunmuştu. Başsavcılık ocak ayında yaptığı açıklamada, Necip'in şahsi hesaplarındaki 681 milyon doların Suudi Arabistan kraliyet ailesinin yaptığı kişisel bağış olduğunu belirtmişti. Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun yaptığı soruşturmada, 2013'ün mart ve nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Necip'in, hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını kaydetmişti. Apandi, Suudi ailesinin Başbakan Necip Rezak'a neden bağış yaptığı ve paranın nereye harcandığı konusunda ise herhangi bir ayrıntı vermemişti.

Yorumlar