Malezya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kore büyükelçisini çağırdı

- Malezya Dışişleri Bakanlığı: - "Kuzey Kore Büyükelçiliği, Kim Jong-nam’ın ani ölümünden ve otopsiden haberdar edildi"

Google Haberlere Abone ol
Malezya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kore büyükelçisini çağırdı

KUALA LUMPUR (AA) – Kuzey Kore’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Kang Chol'un, Malezya Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı bildirildi.

Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Büyükelçi Kang Chol’un Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın öldürülmesinin ardından cuma günü yaptığı basın toplantısında, Malezya hükümetinin Kuzey Kore aleyhine çalışan dış güçlerle iş birliğinde bulunduğunu iddia etmesi üzerine bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Kuzey Kore büyükelçisinin iddiaları asılsızdır. Malezya hükümeti ülkenin onurunu zedeleyecek her türlü suçlamaları ciddiye almaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Kim Jong-nam’ın Malezya topraklarında uğradığı saldırı sonucu öldürüldüğünü ve soruşturmanın Malezya hükümetince, Malezya yasalarına uygun bir şekilde yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, Kuzey Kore Büyükelçiliğinin Kim Jong-nam’ın ani ölümünden ve otopsiden haberdar edildiği, araştırmanın da şeffaf bir şekilde sürdürüldüğü ifade edildi. Açıklamada Kim Jong-nam’ın cenazesinin otopsinin ardından yakınlarına teslim edileceği belirtildi.

Malezya'nın Kuzey Kore'deki büyükelçisini görüşmede bulunmak için geri çağırdığı kaydedildi.

Bu arada Bernama'da yer alan habere göre, Kuzey Kore'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği, Kim Jong-nam cinayetiyle ilgili olarak Malezya makamlarıyla ortak araştırma yapılmasını önerdi.

Kuzey Kore Büyükelçisi Kang da Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, söz konusu öneriyle ilgili olarak “Cinayetle ilgili soruşturmada daha iyi sonuç alınabilmesine olanak tanıyacaktır. Malezya makamlarının önerimizi dikkate alması halinde avukatlarımız vasıtasıyla Malezya Emniyet Genel Müdürlüğü ile temasa geçebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore Büyükelçiliği yetkililerinin, Malezya polisi tarafından gözaltına alınan biri Endonezyalı diğeri Vietnamlı iki zanlıyla görüşmek istediği belirtildi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un üvey abisi Kim Jong-nam, 13 Şubat’ta Kuala Lumpur'daki uluslararası havalimanında uğradığı saldırının ardından hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Endonezya, Vietnam, Malezya ve Kuzey Kore vatandaşı 4 kişi gözaltına alınmıştı. Malezya Emniyet Müdürlüğü, cinayetin planlayıcıları olduğunu ileri sürdüğü 4 kişinin Jakarta-Dubai- Vladivostok üzerinden Pyongyang’a geçtiklerini ve İnterpol aracılığıyla arandıkları açıklamıştı.

Kuzey Kore Büyükelçisi Kang, cuma günü düzenlediği basın toplantısında Malezya makamlarının otopsi sonuçlarını tanımayacakları söylemiş ve cenazenin bir an önce kendilerine teslim edilmesi talebinde bulunmuştu. Büyükelçi Kang, Kim Jong-nam’ın ölümü sonrasında gizli bir gündemi olduğunu iddia ettiği Malezya hükümetinin Kuzey Kore aleyhine çalışan dış güçlerle işbirliğinde bulunduğunu ileri sürmüştü.



Yorumlar