Malezya bağımsızlığının 59. yılını kutluyor

CAKARTA (AA) - Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, bağımsızlığının 59. yılını kutluyor. Bernama ajansının haberine göre, başkent Kuala Lumpur'da Bağımsızlık...

Google Haberlere Abone ol
Malezya bağımsızlığının 59. yılını kutluyor

CAKARTA (AA) - Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, bağımsızlığının 59. yılını kutluyor.

Bernama ajansının haberine göre, başkent Kuala Lumpur'da Bağımsızlık Meydanı'nda yapılan bağımsızlık günü törenlerine, Sultan Abdülhalim Muazzam Şah ve Başbakan Necip Rezak başta olmak üzere üst düzey yetkililer katıldı.

"Tek Yürek" temasıyla düzenlenen törenlerde, Malezya bayrağının göndere çekilmesi ve ulusal marşın okunmasının ardından Sultan Muazzam Şah'ın şerefine 14 pare top atışı yapıldı. Asker ve polisin yanı sıra kamu çalışanları ve öğrencilerden oluşan kortej geçit törenine katıldı.

Başbakan Necip, törende yaptığı konuşmada birlik çağrısında bulundu.

Malezya'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında Malay Müslümanların oluşturduğu Birleşik Malay Ulusal Birliği (UMNO) çatısı altında İngiliz sömürgeciliğinden kurtulmak amacıyla bağımsızlık mücadelesi başlatıldı. Ülke, 1957 yılında İngilizlerden bağımsızlığını kazandı. Singapur ve Borneo Adası'nda Sabah ve Saravak'ın 1963 yılında ülkeye bağlanmasıyla Malezya Federasyonu adını aldı. Parlamenter monarşiyle yönetilen ülkede, 59 yıldır ulusal koalisyon hükümetleri iktidarda. 13 eyaletten oluşan ülkede, 9 sultan bulunuyor. Sultanlardan biri, her beş yılda bir dönüşümlü olarak federal sultanlık makamına getiriliyor. Sultanlar yönetimde veya siyasi yaşamda sembolik öneme sahip.

Yorumlar