Malezya, 74 bilişim suçu zanlısını Çin'e iade etti

- 21’i Tayvanlı ve 53'ü Çinli olan şüphelilerin, Çin ve Malezya'da 8 milyon 700 bin dolar tutarında dolandırıcılık yaptıkları iddia edi - Tayvan Dışişleri Bakanlığı, 21 Tayvanlıyı Çin'e iade ettiği için Malezya'yı protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Malezya, 74 bilişim suçu zanlısını Çin'e iade etti

PEKİN (AA) - Malezya, 21’i Tayvanlı ve 53'ü Çinli olmak üzere 74 bilişim suçu zanlısını Çin’e iade etti.

Şinhua ajansının haberine göre, Malezya'nın iade ettiği şüpheliler, yargılanmak üzere Çin polisi nezaretinde uçakla Çin'e götürüldü.

Ülkenin orta kesiminde bulunan Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'a getirilen zanlılar, internet ve telefon üzerinden 60 milyon yüen (yaklaşık 8 milyon 700 bin dolar) tutarında dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor. İki ülkenin emniyet birimleri arasında yürütülen iş birliği sonucu Çin'e iade edilen şüpheliler hakkında 500'den fazla soruşturma dosyası bulunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, günlük olağan basın toplantısında, şüphelilerin iadesinde hukuki prosedürün işlediğini söyledi. Sözcü Gıng, "İki boğaz halkları (Tayvan ve Çin) ve uluslararası toplumdan bu konuda destek ve anlayış bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Malezya’nın 21 Tayvanlının Çin’e iade etmesini protesto etti. Taipei yönetimi, Malezya’nın bu tavrını "Tayvan’ın çıkarlarını ve haklarını zedeleyici" olarak nitelendirdi. Çin'i resmen tanıyan Malezya'nın, Tayvan ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, adayı uluslararası toplumda yalnızca kendisinin temsil edebileceğini iddia ediyor.

Ermenistan, 51'i Çin ve 79'u Tayvan'dan olmak üzere 129 kişilik telefon ve internet dolandırıcılığı çetesini eylül ayında Çin'e teslim etmişti. Kenya ve Kamboçya da bu yıl onlarca Tayvanlı bilişim suçu şüphelisini Çin'e iade ederken Tayvan, bu ülkelere de tepki göstermişti.



Yorumlar