Makedonya'daki siyasi kriz

- SDSM Başkanı Zaev, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Şölendil ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Makedonya'daki siyasi kriz

ÜSKÜP (AA) - Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Başkanı Zoran Zaev, ülkedeki siyasi krizi görüşmek üzere Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ile bir araya geldi.

SDSM'den yapılan yazılı açıklamada, Zaev'in, Şölendil'i ülkedeki siyasi krizi aşmak için yapılan son görüşmeler hakkında bilglendirdiği ifade edilerek, siyasi iradenin hızlı çözüm sağlayacağı belirtildi.

Zaev'in, "Meclisin toplanması ve Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un af kararının iptal edilmesinin hukuki ve anayasal olasılıkları vardır" sözlerine yer verilen açıklamada, gerekli koşulların yerine getirilmemesi takdirde 5 Haziran'daki seçimlerin yapılamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, Şölendil'in, Türkiye'nin dost ülke Makedonya'da meydana gelen siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini söylediği belirtilerek, "Demokratik kurallar ve adalet ilkelerine uygun olarak yapılacak seçimlerde halkın kararına saygı duyulmalıdır." sözlerine yer verildi.

Barışın hem devlet hem de halk için önemli olduğunu ifade eden Şölendil'in, siyasi gerilimlerin çözümünde hukukun üstünlüğü ve şeffaf yürütülen diyalogların son derece önemli olduğunu belirttiği kaydedildi.

Görüşmede ayrıca sığınmacı krizi ve Türkiye'nin krizle mücadelede sağladığı desteğin de ele alındığı bildirildi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı İvanov’un, ülkedeki siyasi krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla hakkında daha önce hukuki işlem başlatılan siyasilere af kararının ardından başlayan protestolar bir aydır sürüyor.

Af kararının açıklandığı 12 Nisan gecesinden itibaren neredeyse her gün başkent Üsküp'te toplanan göstericiler, affın geri çekilmesini ve Cumhurbaşkanı İvanov'un istifasını talep ediyor.

Yorumlar