Makedonya'da uluslararası sığınmacı konferansı

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Avrupa değerleri, göçmen ve sığınmacı krizi ile mücadelede güvenlik riskleri ve sivil toplumun bakış açısı"...

Google Haberlere Abone ol
Makedonya'da uluslararası sığınmacı konferansı

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Avrupa değerleri, göçmen ve sığınmacı krizi ile mücadelede güvenlik riskleri ve sivil toplumun bakış açısı" konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Konrad-Adenauer​ Vakfının, Makedonya Dışişleri Bakanlığı Jeostratejik Araştırmalar ve Dış Politika Enstitüsü ile işbirliği içerisinde bakanlık binasında yaptığı konferansa, Orta Avrupa Girişimi (CEI) üyesi 17 ülkeden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra sığınmacı krizinden en çok etkilenen Almanya, Yunanistan ve Türkiye'den temsilciler katıldı.

Makedonya Dışişleri Bakanlığı Jeostratejik Araştırma ve Dış Politika Enstitüsü Müdürü Büyükelçi Abdulkadar Memedi, burada yaptığı konuşmada, Makedonya'nın sığınmacı krizi ile başarılı şekilde mücadele ettiğine dair övgüler aldıklarını belirterek, ülkedeki sivil toplumun bu konuda büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

Sığınmacı kriziyle başarılı mücadelesiyle Makedonya'nın kendi Avrupa değerlerini gösterdiğinin altını çizen Memedi, "Devlet olarak biz, komşu ülkelerimiz ile işbirliği içerisinde ve gerçek bir Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke gibi hareket ederek çalışabileceğimizi gösterdik." dedi.

Memedi, birçok Avrupalı uzmanın gelecek yılın ilkbahar veya yaz aylarında büyük bir sığınmacı akınının daha olacağını öne sürdüğüne dikkati çekerek, "Gelecekte sığınmacı akını olması durumunda, bununla daha iyi başa çıkmak için geçmişten aldığımız dersleri sorgulamamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Konferansta ayrıca, sığınmacı krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, söz konusu kriz ile AB ülkelerinden çok daha iyi ve başarılı şekilde mücadele ettiğine işaret edildi.

Türkiye'deki sığınmacıların büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ifade edilen konferansta, bu nedenle Türkiye'nin gelecekte karşılaşacağı ana sorunlardan birinin de eğitim olacağı belirtildi.

Yorumlar