Makedonya ile Yunanistan arasında "doğalgaz" iş birliği

- İki ülke, doğalgaz botu hatlarını birleştirmek üzere mutabakat zaptı imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Makedonya ile Yunanistan arasında "doğalgaz" iş birliği

ÜSKÜP (AA) - Makedonya ile Yunanistan arasında doğalgaz boru hatlarını birleştirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı imzalandı.

Makedonya'nın resmi haber ajansı MIA'nın haberine göre, başkent Üsküp'te, Makedon Enerji Kaynakları (MER) ile Yunan doğalgaz şirketi DEPA'nın dağıtım operatörü DESFA arasındaki imza törenine MER Müdürü Krste Miladinov, DESFA Müdürü Sotirios Nikas, Yunanistan'ın Üsküp Büyükelçisi Dimitris Yanakakis, Makedonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Hristiyan Delev katıldı.

Ülkenin doğusundaki İştip şehri ile Yunanistan'ın Selanik şehri yakınlarındaki Nea Mesimvria'daki doğalgaz boru hatlarını birleştirecek kısım 160 kilometre uzunlukta olacak.

MER Müdürü Miladinov, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, yılbaşında start verdikleri iş birliğinin, doğalgaz boru hatlarının birleştirilmesini öngören mutabakat zaptının imzalanmasıyla sonuçlandığını aktardı.

Boru hatlarının birleştirilmesinin, farklı kaynaklardan doğalgaz teminatı anlamına geldiğini ifade eden Miladinov, bağlantı hattı ile Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Türk Akımı gibi büyük projelere bağlanabileceklerini kaydetti.

DESFA Müdürü Nikas da enerjinin, insanları ve ülkeleri birleştiren bir köprü olduğunu belirterek, "enerji köprüsü" olarak gördüğü bu proje sayesinde tüm imkanların sağlanacağını ifade etti.

Yunanistan'ın Üsküp Büyükelçisi Yanakakis ise mutabakat zaptının imzalanmasının iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasındaki güven inşa etme çabaları sonucu gerçekleştiğini kaydederek, enerji alanındaki iş birliğinin yanında iki ülkenin diğer alanlarda da iş birliğine gideceği temennisinde bulundu.

İştip-Nea Misimvria arasındaki 160 kilometrelik bağlantı hattı, 700 milimetre çapa ve 2,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak.

Yorumlar