Macaristan'ın AB'den atılmasını isteyen Lüksemburg'a tepki

- Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: - "Jean Asselborn'un ciddiyetsiz bir karakter olduğunu biliyorduk. Brüksel'den sadece birkaç kilometre uzakta olduğu belli; sinirli, kibirli ve azarlayıcı"

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'ın AB'den atılmasını isteyen Lüksemburg'a tepki

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Lüksemburg’un "Macaristan Avrupa Birliği’nden atılmalı" çağrısına tepki gösterdi.

Szijjarto, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un, Macaristan’ın Avrupa’nın temel değerlerinde aykırı davranmaktan ötürü AB’den atılması talebiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Macar Haber Ajansına (MTI) konuşan Szijjarto, Macarların kimlerle beraber yaşamak isteyeceğine kendilerinin karar vereceğini belirterek, "Macarlar tarih boyunca Avrupa'yı korudu, şimdi de aynısını yapıyor. Macarlar 2 Ekim'de yasa dışı göç, Brüksel'in zorunlu kotası ve Jean Asselborn tipi insanlar hakkındaki fikirlerini beyan edecek. Bu hakkı ne Brüksel bürokratları, ne de Lüksemburg Dışişleri Bakanı alamaz." dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı'nın, Avrupa'nın güvenliğini ve kültürünü imha etmeye çalıştığını iddia eden Szijjarto, "Bugüne kadar da Jean Asselborn'un ciddiyetsiz bir karakter olduğunu biliyorduk. Brüksel'den sadece birkaç kilometre uzakta olduğu belli; sinirli, kibirli ve azarlayıcı. Macaristan'ı AB'den atmak istiyor ama kendisini ciddiye alınacak siyasilerin arasından çoktan attırdı. Bir nihilist gibi Avrupa'nın güvenliğinin ve kültürünün yok edilmesi konusunda hiç yorulmadan çalışıyor." diye konuştu.

Asselborn, Almanya’nın Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Macaristan’da sığınmacılara "neredeyse hayvan gibi davranıldığını" söylemişti.

AB’nin temel değerlerinin Macaristan tarafından ağır bir şekilde ihlalini kabul edemeyeceklerini belirten Asselborn "Macaristan gibi her kim savaş sığınmacılarına karşı duvar örerse ya da basın ve adalet özgürlüğünü ihlal ederse AB’den dışlanmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Macaristan, AB'nin üye ülkeler arasında zorunlu olarak uygulanmasını öngördüğü sığınmacı kotasını 2 Ekim’de referanduma götürecek.

Referandumda halka "Macar Meclisinin onayı olmadan AB'nin Macar vatandaşı olmayan kişilerin Macaristan'da ikametine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu yöneltilecek.

Sığınmacı karşıtı politikalarıyla bilinen Macaristan hükümeti, AB'nin kota uygulaması kapsamında alması gereken bin 290 sığınmacıyı kabul etmek istemiyor.


Yorumlar