Macaristan'dan Gürcistan ve Ukrayna'ya vize muafiyeti desteği

- Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto: - ''Gürcistan ve Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti tanınmalı, çünkü bu iki ülke tüm şartları yerine getirdi. Gecikme, Avrupa'nın güvenirliğini kaybetmesine neden olabilir''

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'dan Gürcistan ve Ukrayna'ya vize muafiyeti desteği

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna ve Gürcistan'a acilen vize muafiyeti sağlaması gerektiğini söyledi.

AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Bakan Szijjarto, AB'nin doğu komşularındaki güvenlik durumunun kırılgan olduğunu ve bunun Avrupa'yı da doğrudan etkilediğini kaydederek, ''Belarus'u saymazsak Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın 'sıcak' veya 'donmuş' toprak sorunu ya da başka problemleri var. Bu durum Avrupa'nın güvenliğini de doğrudan etkiliyor.'' dedi.

Bu ülkelerin Avrupa'dan olumlu cevap alması gerektiğini, aksi takdirde bu ülkelerde AB ile entegrasyonu destekleyen hükümetlerinin zor durumda kalacağına işaret eden Szijjarto, ''Gürcistan ve Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti tanınmalı çünkü bu iki ülke tüm şartları yerine getirdi. Gecikme, Avrupa'nın güvenirliğini kaybetmesine neden olabilir.'' şeklinde konuştu.

Azerbaycan ile Doğu Ortaklığı anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini kaydeden Szijjarto, ''Macaristan, Azerbaycan ile Doğu Ortaklığı anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini savunuyor. Çünkü bu Hazar Denizi ülkesi Avrupa için kısa vadede ulaşılabilir enerji çeşitliliği sağlayabilir. Azerbaycan stratejik ortak olarak görülmeli.'' ifadesini kullandı.

Belarus ile ilişkilerinin geliştirilmesi ve bu ülkeye AB'nin maddi yardımda bulunması gerektiğini savunan Szijjarto, ''Belarus ile kurulacak ticari ve ekonomik ilişkilerin AB'nin çıkarına olacaktır.'' dedi.

Yorumlar