Macaristan'dan Arnavutluk'un Avro-Atlantik sürecine destek

- Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto: - ''Macaristan, Arnavutluk'un Avro-Atlantik entegrasyon sürecinin hızlandırılmasını istiyor. Avrupa Komisyonu'na Arnavutluk ile üyelik müzakereleri sürecinin başlatılması konusunda çağrı yapıyoruz''

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'dan Arnavutluk'un Avro-Atlantik sürecine destek

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Komisyonu'nun, Arnavutluk ile üyelik müzakere sürecini bir an önce başlatması çağrısında bulundu.

Szijjarto, Budapeşte temaslarını sürdüren Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile görüştü.

Görüşmeler sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Szijjarto, Macaristan'ın, Arnavutluk'un Avro-Atlantik sürecine destek verdiğini belirterek, ''Macaristan, Arnavutluk'un Avro-Atlantik entegrasyon sürecinin hızlandırılmasını istiyor. Avrupa Komisyonu'na, Arnavutluk ile üyelik müzakereleri sürecinin başlatılması konusunda çağrı yapıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Arnavutluk'un Batı Balkanlar'da çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Szijjarto, ''Batı Balkanlar'da barış ve istikrarın olması, Macaristan'ın stratejik ve ulusal güvenliği bakımından önem arz etmekte. Bu konuda ise Arnavutluk kilit role sahip. İstikrar ve barışa götüren ne hızlı ve en basit yol, bölgede Avro-Atlantik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bu yüzden Macaristan, Batı Balkanlar'da AB genişlemesini destekliyor.'' dedi.

İki ülke arasında herhangi bir problemin olmadığını söyleyen Szijjarto, ''Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 16, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 25'lik bir artış gösterdi. Bu rakamların daha da artması söz konusu. Macar Exim Bankası iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için Macar ve Arnavut şirketlere 208 milyon avroluk kredi sağlayacak.'' ifadesini kullandı.

Bushati ise Macaristan ve Arnavutluk siyasi ilişkilerinin çok iyi olduğunu bunun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de olumlu katkı yapacağını belirterek, Macar hükümetinin Arnavut öğrencilere sağladığı burs için teşekkür etti.

Bushati ayrıca, Macaristan'ın Arnavutluk'a AB üyelik sürecinde verdiği destekten dolayı müteşekkir olduklarını dile getirdi.

Yorumlar