Macaristan-Avusturya ilişkileri normalleşme yolunda

- Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto: - ''Geçtiğimiz dönemlerde Avusturyalı siyasiler tarafından Macaristan'a yönelik haksız eleştiriler yöneltildi ama Avusturya Dışişleri Bakanlığı ile iş birliği her zaman çok üst düzeydeydi. İki ülke arasında dostluğu ve ittifakı yeniden kurmak ve güçlendirmek istiyoruz" - Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz: - ''Dış sınırlar etkili bir şekilde korunmalı, yoksa geçen yıla benzer görüntüler tekrar ortaya çıkabilir. Ayrıca AB'nin dış sınırlarında bulunan ülkeler yalnız başlarına bırakılmamalı, iş birliğine ihtiyaç var''

Google Haberlere Abone ol
Macaristan-Avusturya ilişkileri normalleşme yolunda

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin son dönemde Avusturya ile bozulan ilişkilerini tekrar düzeltmek için gayret gösterdiklerini bildirdi.

Szijjarto, Budapeşte'de temaslarını sürdüren Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, ülkesinin Avusturya ile stratejik ortaklık ve dostluk kurma düşüncesinde olduğunu belirterek, ''Geçtiğimiz dönemlerde Avusturyalı siyasiler tarafından Macaristan'a yönelik haksız eleştiriler yöneltildi ama Avusturya Dışişleri Bakanlığı ile iş birliği her zaman çok üst düzeydeydi. İki ülke arasında dostluğu ve ittifakı yeniden kurmak ve güçlendirmek istiyoruz.'' şeklinde konuştu.

Sığınmacı krizi konusunda Macar hükümeti ve Avusturya Dışişleri Bakanı'nın yakın görüşlere sahip olduğunu savunan Szijjarto, ''Sığınmacı krizi dolayısıyla Avrupa Birliği tarihinin en ciddi krizlerinden birisini yaşıyor ve bu ağır tartışmalara neden oluyor. Macaristan hükümeti ve Avusturya Dışişleri Bakanlığının duruşu birçok noktada aynı. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un çözüm önerileri ve Macar hükümetinin Schengen 2.0 planı aynı yönü işaret ediyor.'' dedi.

AB üye ülkelerinin dış sınırlarını koruması gerektiğini, dış sınırlar korunmadan herhangi bir çözümün mümkün olamayacağını savunan Szijjarto, ''AB sınırları dışında kurulacak hotspot'larda mülteci statüsü verilmeli. Avrupa'ya bir kere gelen sığınmacı mülteci statüsü alamasa bile geri gönderilemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kurz ise sığınmacı krizinin çözümü için ortak adımlar atılması gerektiğini belirterek, ''Dış sınırlar etkili bir şekilde korunmalı yoksa geçen yıla benzer görüntüler tekrar ortaya çıkabilir. Ayrıca AB'nin dış sınırlarında bulunan ülkeler yalnız başlarına bırakılmamalı. İşbirliğine ihtiyaç var.'' ifadelerini kullandı.

AB'nin iltica sisteminin yürümediğini vurgulayan Kurz, ''Açık bir şekilde görülüyor ki AB'nin iltica sisteminin şu an yürümüyor. Yeni bir sistemin kurulması için ortak irade gerekiyor.'' dedi.

Yorumlar