Macar güvenlik güçlerinin sığınmacılara şiddet uyguladığı iddiası

BUDAPEŞTE (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Macar güvenlik güçlerinin Macaristan-Sırbistan sınırında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu...

Google Haberlere Abone ol
Macar güvenlik güçlerinin sığınmacılara şiddet uyguladığı iddiası

BUDAPEŞTE (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Macar güvenlik güçlerinin Macaristan-Sırbistan sınırında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sığınmacılara şiddet uyguladığını iddia etti.

Örgüt internet sayfasından yaptığı açıklamada, Macar güvenlik güçlerinin, sınırındaki sığınmacıları taciz edilip şiddet uygulandığını, hatta bazı durumlarda sığınmacıların iltica başvurularını bile değerlendirmeden acımasızca ve şiddet uygulayarak hemen Sırbistan'a geri gönderdiğini öne sürdü.

HWR'nin Balkan ve Orta Avrupa araştırmacısı Lydia Gall, Macar güvenlik güçlerinin kadın ve çocuklara bile şiddet uyguladığını belirterek, ''Macaristan, Sırbistan'dan gelen sığınmacılar konusunda tüm kuralları ihlal ediyor. Başvuruları anında reddediyor ve onları hemen sınırın diğer tarafına yolluyor. Macaristan'a izinsiz bir şekilde giren, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu insanlara ağır bir şekilde şiddet uygulayıp sınırın diğer tarafına yolluyor.'' ifadesini kullandı.

Macaristan'a yasa dışı yollardan giren 12 sığınmacı ile yapılan röportaja da yer verilen raporda, sığınmacıların şu ifadelerine yer verildi:

''Yetkili kişiler bizleri acımasızca dövdü, taciz etti ve sınırın diğer tarafına çıkardı. Yetkililer sıklıkla göz yaşartıcı gaz kullanıp, köpekleri üzerimize kışkırttılar. Tekme, tokat ve sopalarla dövdüler. Daha sonra plastik kelepçe takıp jiletli tel örgünün dar boşluklardan sınırın diğer tarafına çıkardılar.''

Açıklamada, Macaristan'ın iltica başvuruları için sınır bölgesine kurduğu transit bölgelerde günlük başvuruya getirdiği kısıtlamadan dolayı aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin bölgede mahsur kaldığı belirtildi.

Yorumlar