Lübnanlı Sünni ve Şii alimlerden "Müslümanlara birlik çağrısı"

- Eski Lübnan İslami Vakıflar Genel Müdürü Şeyh Halife: "Hazreti Hüseyin'in anılması, bütün ümmeti ilgilendiren bir olay. Bu üzücü olaydan ümmet birçok ders çıkarmalı." - Lübnanlı düşünür ve yazar Fahs: "Hazreti Hüseyin'in şehit edilmesi mezhepsel gerilimin dışına çıkartılıp asıl ait olduğu yer olan reformculuğa yerleştirilmelidir."

Google Haberlere Abone ol
Lübnanlı Sünni ve Şii alimlerden "Müslümanlara birlik çağrısı"

BEYRUT (AA) - Lübnanlı Sünni ve Şii alimler, Kerbela şehitlerini anma yıl dönümününde "Müslümanlara birlik olmaları" çağrısında bulundu.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü nedeniyle AA muhabirine açıklamalarda bulunan Lübnan'daki Sünni ve Şii alim ve düşünürler, "Müslümanların kavmiyetçilik ve mezhepçiliği reddederek birlik olması gerektiğini vurgulayarak, Hazreti Hüseyin'in savunduğu değerlerin Müslümanların bugün yaşadığı krizlerden ve dış müdahalelerden kurtulması için yol gösterici olduğunu" söyledi.

Eski Lübnan İslami Vakıflar Genel Müdürü Şeyh Hişam Halife, "Kerbela olayları ve Muharrem ayının 10'uncu günü şehit olan Hazreti Hüseyin'in anılması, bütün ümmeti ilgilendiren bir olay. Bu üzücü olaydan ümmet birçok ders çıkarmalı." dedi.

Halife, "Biz Sünniler, Hazreti Hüseyin'i bu ümmetin peygamberinin torunu olarak görüyoruz. Üzerinden bin 337 sene geçen Kerbela olaylarını anma konusunda farklı düşünüyoruz. Ancak bu, birinin ötekini suçlamaması veya fesat içeren projeleri hayata geçirmemesi şartıyla, meselenin özünü bozmuyor." diye konuştu.

Kerbela şehitlerinin tüm ümmeti tanıyarak, dışlamadan anılması gerektiğini ve bugün yapılacak sohbetlerin ve anma etkinliklerinin birleştirici olması gerektiğini vurgulayan Halife, "Ümmet bugün birliğini parçalayıcı ve ayrıştırıcı savaşlardan dolayı çok acı çekiyor. Oysa bakıldığında Müslümanları birleştiren unsurlar, ayıranlardan çok daha fazla." ifadelerini kullandı.

- "Kerbela ümmeti ayrıştırmanın aksine bir araya getirecek bir olay"

Arab Diyalog Merkezi başkanı Şeyh Abbas el-Cevheri ise "Hazreti Hüseyin'in hikayesi mazlumların, zayıfların ve zulme uğrayanların başarısının hikayesidir. " dedi.

Hazreti Hüseyin'in sadece bir mezhebe hasredilmesinin doğru olmadığını dile getiren Cevheri, "O, tüm ümmetindir. Bu mesele mezhepsel gerilimden uzak tutulmalıdır." şeklinde konuştu.

Lübnanlı düşünür ve yazar Mustafa Fahs da Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin şehit edilmesi hadiselerinin ümmeti ayrıştırmanın aksine bir araya getirecek bir olay olduğunu ifade etti.

Fahs şunları söyledi:

"Hazreti Hüseyin'in şehit edilmesi mezhepsel gerilimin dışına çıkartılıp asıl ait olduğu yer olan reformculuğa yerleştirilmelidir. Tüm mezhepsel krizler, ümmetin evlatları arasındaki İslam kültürünün ve Hazreti Hüseyin'in yürüdüğü yolun dışındadır. Hazreti Hüseyin'i seven ve hatırasını yaşatmak isteyen birinin despot olması veya baskıcı yapılara yardım etmesi mümkün değildir. Hazreti Hüseyin'in kültürü birleştiricidir. Bu kültür bizleri ayrışma ve bölünme anlarında bir araya getirmelidir."

Lübnanlı düşünür Fahs ayrıca Hazreti Hüseyin'i anma törenlerinin ümmetin yaşadığı siyasi krizlere malzeme edilmemesi gerektiğini vurguladı ve "Eğer Müslümanlar Hazreti Hüseyin'in yola çıktığı amaçları gerçekleştirebilmiş olsaydı, bugün reform yolunda birçok şeyi başarmış olurlardı." ifadesini kullandı.

Hazreti Muhammed'in torunlarından Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin Irak'taki Kerbela'da şehit edilmesi her yıl hicri takvimin Muharrem ayının 10'uncu gününde tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından düzenlenen etkinliklerle anılıyor.









Yorumlar