Lübnanlı dahi çocuktan dünya çapında başarı

- Lübnanlı Ahmed Ferhat, zihinden matematik işlemlerini kısa sürede yapmasıyla "dahi çocuk" olarak anılmaya başlandı

Google Haberlere Abone ol
Lübnanlı dahi çocuktan dünya çapında başarı

BEYRUT (AA) - Lübnanlı "dahi çocuk" Ahmed Hasan Ferhat'ın (11), zihinden matematik işlemleri yarışmalarında dünya çapında elde ettiği başarılar, ailesine gurur verirken kendisi için de parlak bir geleceğe işaret ediyor.

Lübnan'ın Beka Vadisi'nde dişçi annesi ile öğretmen babası ve üç kardeşiyle yaşayan küçük Ahmed, bu yıl başında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) San Francisco eyaletinde 26 ülkeden yarışmacının katılımıyla düzenlenen zihinden matematik işlemleri yarışmasında ülkesine altın madalya ile dönmesiyle, ailesi ve çevresinde "dahi" diye çağrılmaya başlandı.

Ahmed Ferhat, bu yarışmada elde ettiği birincilik derecesiyle Çin'in Huangzhou kentinde 65 ülkenin katıldığı zihinden matematik işlemlerinin yapıldığı dünya şampiyonası niteliğindeki WAMA'ya katılma hakkı elde etti. Kendinden bir yaş büyük 12 yaşındaki yarışmacıların da katıldığı bu müsabakadan temmuz ayında ikincilik derecesiyle evine döndü.

Ferhat matematikteki başarısı, yeteneğinin keşfedilmesi ve geleceğe ilişkin planlarını AA muhabirine anlattı.

Japon sistemiyle zihinden aritmetik hesaplamalarını öğreten bir merkezde küçük yaşta eğitim gördüğü sırada, ülke genelinde bu tarzdaki eğitim merkezlerinin müdürünün sınıflarını ziyaret ettiğini belirten Ahmed Ferhat, "Müdür küçük yaşımdan dolayı yardım etmek için bana şefkatle yaklaştı. Ancak ben kendisini reddettim ve 'ben istediğim her şeyi kendim çözebilirim' dedim. Cevabım onu etkilemiş, sonra eğitimimi sürekli takip etti. Eğitmenlerimin sorduğu sorulardaki başarım ve cevaplarımdaki hız dikkatlerini çekmiş. Daha sonra babamı arayıp, farklı olduğumu, parlak bir geleceğin beni beklediğini ve sıradan olmadığımı söylemişler." dedi.

Yarışma için tek başına bir yerlere gitmekten çok hoşlandığını, bunun da kendisini motive ettiğini dile getiren Ahmed Ferhat, dünyanın farklı bölgelerindeki insanlarla tanışmaktan da keyif aldığını ve "dahi" arkadaşlarıyla irtibatının sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Elde ettiği başarılar sonrasında ailesi ve çevresinin kendisine daha saygıyla yaklaştığına değinen Ferhat, isminin Ahmed'den "Dahi Ahmed'e" dönüştüğünü söyledi. Zihninden bir saat içinde 360 matematik işlemi yapabildiği bilgisini paylaşan 11 yaşındaki "dahi", ileride bilim adamı olmak istediğini söyledi.

- Dört yaşından beri zihinden matematik çözüyor

Ahmed Ferhat'ın pratik yaptığı sırada zihinden işlemleri yaparken elinde tuttuğu kalemi sallayarak oynaması, sayıları hızla kağıda yazması ve hesaplamalarını yaparken zaman zaman abaküsten yardım alması ise dikkati çekti.

Ahmed'in annesi diş doktoru Emel Hatip Ferhat ise, öğretmenlerinin dört yaşındayken oğlundan şikayet etmesi üzerine matematikle ilgili özel eğitim merkezine gönderdiklerinden söz etti.

Anne Emel, eğitim merkezinde farklı olduğunun keşfedilmesinin ardından oğlunun sekiz yaşındayken zihinden matematik işlemlerinde başarılı olan çocukların eğitim gördüğü Japonya'daki merkeze gitmeye hak kazandığını söyledi.

Dahi Ahmed'in babası Hadi Hamza, oğlunun yeteneğiyle ilgili telefon aldığında yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Arabadaydım ve yanımda insanlar vardı. Eğitim merkezinden bana telefon ettiler ve oğlum Ahmed Ferhat ile ilgili konuşmak istediklerini söylediler. Ben de kötü bir durum olduğunu düşündüm ve korktum. 'Oğlunuz çok farklı ve bir dahi' dediler. Çok mutlu oldum, gururlandım. 'Oğlunuza özen göstermelisiniz, geleceği çok parlak, bambaşka bir zekası var, ileride mutlaka önemli biri olacak' demeleri, çok özel bir duygu tarif edilemez."

Müsabakalarda, yarışmacılar altı haneli rakamlarla değişik formatlarda toplama, çıkarma, çarpma ve bölmeden oluşan dört işlemi, en fazla 40 saniye içinde sadece abaküs yardımıyla yapması gerektiği kaydedildi.

Yorumlar