Lübnan'ın bağımsızlığının 73. yıl dönümü

- İki buçuk yıldır resmi düzeyde katılımın olmadığı bağımsızlık kutlamaları bu yıl Cumhurbaşkanı Avn'ın katılımıyla gerçekleşti

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'ın bağımsızlığının 73. yıl dönümü

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın 73. bağımsızlık yıl dönümü, iki buçuk yıllık kesintinin ardından bu yıl Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın katılımıyla resmi olarak kutlandı.

Başkent Beyrut'ta düzenlenen resmi törene, Cumhurbaşkanı Avn, Başbakan Temmam Selam ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin yanı sıra yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri katıldı.

Tören, geleneksel olarak 21 pare top atışı sırasında Cumhurbaşkanı'nın Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Daha sonra kutlamalar kapsamında gerçekleştirilen askeri geçit töreni, Cumhurbaşkanı Avn ve diğer siyasiler tarafından ayakta izlendi.

Lübnan'da iki buçuk yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı krizi sebebiyle bağımsızlık kutlamaları resmi düzeyde yapılamamıştı. Cumhurbaşkanlığı krizi de 31 Ekim'de Mişel Avn'ın mecliste düzenlenen oturumda Cumhurbaşkanı seçilmesiyle sona ermişti.

Osmanlı hakimiyetinde yaklaşık 400 yıl kalan Lübnan 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransız manda yönetimi altına girdi. Fransız yönetimine karşı bağımsızlık ve tepki gösterilerinin ardından Lübnan 22 Kasım 1943'te bağımsızlığını ilan etti.

Yorumlar