Lübnan'daki Suriyeli çocukların eğitim çabaları

- Suriyeli sığınmacıların yarısını çocukların oluşturduğu ülkede, Suriyeli öğrenciler, sığınmacı kamplarında açılan özel kurumlarda, eğitimsizlik tehdidini bertaraf etmeye çalışıyor - Mabes eğitim merkezinin müdürü Mısri: - "Özel kurumlar, Suriyelilerin eğitimsiz kalmalarına neden olan coğrafi uzaklık, eğitim masraflarının artması, çocuk işçi kültürünün yaygınlık kazanması gibi engelleri aşmaya çalışıyor. Bu çerçevede mülteci kamplarının içinde okul açıp, uzak bölgelerde oturanlara ücretsiz servis imkanı sunuyoruz. Yine de verilen hizmetler yeterli değil" - Suriyeli öğretmen Munim "12-18 yaş aralığındakiler, hayatın zorlukları, erken evlilik kültürünün yaygınlık kazanması, eğitim masraflarını karşılayamama gibi nedenlerden dolayı çocuk işçiliğinin kurbanı oluyor" - Eğitim Danışmanı Abd: - "Mülteci kamplarında verilen bu eğitim, Suriyeli sığınmacı çocukların geleceğini tehdit eden eğitimsizlik seçeneğine göre iyi bir alternatif oluşturuyor" - Suriyeli öğrenci Ketkut: - "Eğitimimi tamamlayıp mühendis olmak ve Suriye'yi yeniden inşa etmek istiyorum"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'daki Suriyeli çocukların eğitim çabaları

BEKAA (AA) - ESMA EL-BERİDİ - Suriyeli sığınmacıların yarısını çocukların oluşturduğu Lübnan'da, Suriyeli öğrenciler, sığınmacı kamplarında açılan özel kurumlarda, eğitimsizlik tehdidini bertaraf etmeye çalışıyor.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle hayatlarına Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nde bulunan Er-Rahme Mülteci Kampında devam etmek zorunda kalan Suriyeli çocuklar, burada açılan özel kurumda yeni eğitim öğretim yılına başlama heyecanı yaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda 155 bini devlet okullarında, 87 bini ise özel kurumlarda eğitim gördüğü belirtilen Suriyeli çocuklar, yine aynı raporda hiç eğitim alamadığı ifade edilen 250 bin çocuğa göre daha şanslı sayılıyor.

Sığınmacı kamplarında eğitim ihtiyacını gidermek için açılan kurumlarda eğitimin ücretsiz olmaması durumunda çocuklarının okuma yazma bile öğrenemeyeceğini söyleyen aileler, bu kurumların faaliyetlerini sürdürmesini temenni ediyor. Kamplardaki okullarda eğitim gören çocuklar ise meslek sahibi olup ülkelerine geri döndüklerinde yeniden yaşanabilir bir Suriye inşasına katkıda bulunmayı umut ediyor.

Mabes eğitim merkezinin müdürü Muhammed el-Mısri, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel kurumların Suriyelilerin eğitimsiz kalmalarına neden olan coğrafi uzaklık, eğitim masraflarının artması, çocuk işçi kültürünün yaygınlık kazanması gibi engelleri aşmaya çalıştığını söyledi. Kurumların bu çerçevede mülteci kamplarının içinde okul açtıklarını, uzak bölgelerde oturanlara ücretsiz servis imkanı sunduklarını anlatan Mısri, tüm bu çabalara rağmen bütün ihtiyacın karşılanamadığını, verilen hizmetlerin yeterli olmadığını kaydetti.

Mısri, "Halihazırda Bekaa'da Suriyeli çocuklar için eğitim faaliyetlerimizi artırmaya çalışıyoruz. Buradaki merkezlerimizde sadece 3 bin öğrenciye eğitim verebiliyoruz. Resmi olmayan eğitim kurumları ihtiyacın tümünü karşılayamıyor. Hükümete bağlı eğitim kurumları ile Suriyeli öğrencilerin eğitimi konusunda çalışmalar yürüten özel kurumların işbirliği yapması durumda bu ihtiyaç karşılanabilir" diye konuştu.

Eğitimde Lübnan müfredatını takip ederek Suriyeli öğrencileri yaşadıkları ülkeye entegre etmeye de çalıştıklarını anlatan Mısri, öğrencileri devlet sınavlarına hazırladıklarını, geçen yıl sadece 200 Suriyeliyi bu sınavlara sokabildiklerini söyledi.

Mısri ayrıca Lübnanlı öğretmenlerle Suriyeli öğretmenlerin katıldığı ortak atölyeler düzenlediklerini kaydetti.

Okullarda 12-18 yaş aralığındaki öğrencilerin az olmasının nedenlerini anlatan Suriyeli öğretmen Semah Munim ise "Bu yaş aralığındakiler, hayatın zorlukları, erken evlilik kültürünün yaygınlık kazanması, eğitim masraflarını karşılayamama gibi nedenlerden dolayı çocuk işçiliğinin kurbanı oluyor" dedi.

İngilizce ve Fransızca eğitimden kaynaklanan dil probleminin de eğitimin önünde önemli bir engel oluşturduğunu vurgulayan Munim, belli standartları karşılayan bir hayat sürebilmelerini sağlamak amacıyla bu yaş grubu için asıl ihtiyacın meslek edindirme kursları olduğunu ifade etti.

- "Mühendis olmak ve Suriye'yi yeniden inşa etmek istiyorum"

Eğitim Danışmanı Meryem el-Abd ise "Mülteci kamplarında verilen bu eğitim, Suriyeli sığınmacı çocukların geleceğini tehdit eden eğitimsizlik seçeneğine göre iyi bir alternatif oluşturuyor. Bu sadece Lübnan'da değil, dünyanın her yerinde böyle" ifadelerini kullandı.

Kurum öğrencilerinden 7 yaşındaki Yumna Dua el-Hatip'in babası da kızının eğitiminin devam etmesini umduğunu dile getirerek, "Eğitim ücretsiz olmasa Yumna okuma yazmayı öğrenemezdi. Biz eğitimin öneminin bilincinde insanlarız. Ancak 15 yaş üstü çocuklarımız yüksek maliyeti nedeniyle özel okullara kayıt olamıyor. Devlet okulllarında da her eğitim görmek isteyeni alacak kapasite yok" ifadeleriyle içinde bulundukları zor durumu anlattı.

Bu kurumda eğitim gören Ala Ketkut da "Eğitimimi tamamlayıp mühendis olmak ve Suriye'yi yeniden inşa etmek istiyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 2016 yılında Lübnan'daki Suriyeli sığınmacı sayısının 1 milyon 100 bine ulaştığını ve bu sayının yarısını çocukların oluşturduğunu açıklamıştı.


.


Yorumlar