Lübnan'daki mülteciler

- Lübnan Meclis Başkanı Berri, ülkedeki mülteci sayısının, sadece Lübnan ve bölge için değil Avrupa ülkeleri için de tehlike oluşturduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'daki mülteciler

BEYRUT (AA) - Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ülkedeki mülteci sayısının, sadece Lübnan ve bölge için değil Avrupa ülkeleri için de tehlike oluşturduğunu belirtti.

Berri, başkent Beyrut'ta ülkesini ziyaret eden İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Lübnan'daki sığınmacı ve mülteciler konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Nebih Berri "Görüşmede, sadece Lübnan ve bölge ülkeleri için değil aralarında İtalya'nın da bulunduğu Avrupa ülkeleri için de tehlike oluşturan Lübnan'daki sığınmacı ve mülteci sayısı masaya yatırıldı" dedi.

Görüşme sırasında ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi meselesinin ele alındığını belirten Berri, Lübnan'ın İtalya ile yatırım hacminin diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu bildirdi.

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Boldrini de görüşmede 1.5 milyon Suriyeli ile yarım milyon Filistinli mülteciyi barındıran Lübnan'ın bu alandaki konumunun ele alındığına değinerek, "Lübnan'ın bu alandaki konumundan ötürü Berri'ye teşekkürlerimi ilettim. Berri ile Suriye'deki savaşa siyasi çözüm bulunması için çabaların arttırılması gerektiği konusunda hemfikirim. Çünkü askeri çözüm yeterli değil ve çatışmalara nihai çözüm getirmesi mümkün değil" ifadesini kullandı.

Lübnan'ın Akdeniz'deki önemli konumu nedeniyle bu ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini aktaran Boldrini, şöyle devam etti:

"Lübnan'ın güçlü, istikrarlı ve birlikte yaşamada örnek bir ülke olması tüm bölgenin yararınadır. İtalya ve Lübnan parlamentoları arasında işbirliği protokolü imzalayacağız. İçinde bulunulan hassas durumlar gölgesinde ülkelerdeki tek mücadele merkezi olması nedeniyle parlamento diplomasisi çok önemli. Bu nedenle parlamentolar arası iletişim kurmalıyız."

Lübnan'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinde (BMMYK) kayıtlı 1.1 milyon Suriyeli mülteci bulunurken, yetkililer, bu sayının 1.5 milyonun üzerinde olduğunu, yaklaşık yarım milyon da Filistinli mülteci olduğunu belirtiyor.

Yorumlar