Lübnan'da yerel seçimlerin ikinci turu

-Lübnan'ın en büyük bölgesi Lübnan Dağı'nda yerel seçimler, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 56 katılımla tamamlandı

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da yerel seçimlerin ikinci turu

BEYRUT (AA) - Lübnan'da yerel seçimlerin ikinci durağı, ülkenin en büyük seçim bölgesi Lübnan Dağı'nda seçimler resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 56 katılımla tamamlandı.

Lübnan'da altı yıl aradan sonra ilk defa gerçekleştirilen yerel seçimlerde, birinci turdaki yüzde yirmilerdeki düşük katılıma rağmen, ülkenin en büyük seçim bölgesi Lübnan Dağı'nda seçimler resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 56 katılım ile tamamlandı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 45 belediyede, adaylara rakip çıkmadığı için belediye seçimlerinin sandıklara gidilmeden tamamlandığı belirtildi.

Lübnan Dağı, bölgesindeki 834 bin 768 seçmenin yarısından fazlası 325 belediye meclisi temsilciğine talip 6 bin 790 aday için oy kullandı.

İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk, seçmenlere rüşvet teklif ettiği iddiasıyla beş kişinin tutuklandığını açıkladı. Meşnuk, bir sandıkta taraflar arasında çıkan arbede dışında 20 bin güvenlik gücünün koruduğu seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Lübnan'da yerel seçim sisteminde partiler listeler halinde belediye meclisindeki koltuklar için yarışıyor. Belediye meclisinde en fazla sandalyeyi elde eden listenin lideri belediye başkanı seçiliyor.

-Maruni Hristiyan partiler ittifak ve rekabet içinde

Ülkedeki Maruni Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Lübnan Dağı bölgesinde, üç önde gelen parti Lübnan Güçleri, Ketaib Partisi ve Özgür Yurtsever hareketi farklı belediyelerde kendi aralarında ikili ittifaklar kurdu. Ancak ittifak içindeki partiler farklı bölgelerde benzer şekilde rekabet etti.

Maruni Hristiyan nüfusun yoğun olarak yaşadığı Cünyeh bölgesinde, 18 belediye meclisi üyeliği için seçimlerde Maruni Hristiyan partiler arasında yoğun rekabet yaşandı. Lübnan resmi haber ajansı NNA, 18 sandalyeden 14'ünü Özgür Yurtsever Hareketi ve Ketaib Partisi'nin desteklediği listenin kazandığını bildirdi.

-Hizbullah kalesinde kaybetmedi

Hizbullah, yoğun destek gördüğü Gubeyri belediyesinde, Emel Hareketi ile ittifak kurdu. Gubeyri belediyesinde, Şii aileler bu iki hareketin karşısında bir liste ile 21 koltuklu belediye meclisi için yarıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Hizbullah ve Emel'in listesi Gubeyri belediye meclisinde sandalyelerin çoğunluğunu kazandı.

Lübnan, başkent Beyrut, Bekaa-Baalbek ve Hermes bölgesinde başlayan yerel seçimlerin ilk turuyla 2010 yılından bu güne ilk defa sandıklara gitmeyi başardı. Yerel seçimlerin ikinci turu dün Lübnan Dağı bölgesinde tamamlandı. Yerel seçimlerin bir sonraki turu 22 Mayıs'ta Güney Lübnan ve Nabatiye bölgesinde, 29 Mayıs'ta ise Kuzey Lübnan ve Akkar bölgesinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar