Lübnan'da yarım kalan bağımsızlık: Şebaa Çiftlikleri

- İsrail'in Güney Lübnan'dan çekildikten sonra işgal altında kalan Şebaa Çiftlikleri, bölge siyasetinin yanı sıra belde sakinlerinin hayatını etkilemeye devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da yarım kalan bağımsızlık: Şebaa Çiftlikleri

BEYRUT (AA) - ENES KANLI - İsrail'in Güney Lübnan işgalinin 2000 yılında sonlanması tüm ülkede ve bölgede coşkuyla karşılanırken işgalin sürdüğü Şebaa Çiftlikleri bölge siyasetini ve belde sakinlerinin hayatını etkilemeye devam ediyor.

Lübnan'da İsrail işgalinin sonlanması her yıl 25 Mayıs'ta "Bağımsızlık ve Direniş Bayramı" olarak kutlanıyor. Şebaa beldesi sakinlerinin kutlamaları ise İsrail işgali altındaki çiftliklerine kavuşamadıkları için eksik kalıyor.

İsrail'in 1982 yılında başkent Beyrut'a kadar uzanan işgali, kademeli olarak ülkenin güneyine doğru çekildi. Hizbullah, 1990 yılında iç savaşı sonlandıran Taif Antlaşmasındaki "tüm silahlı milis grupların silah bırakması" şartından, ülkenin güneyindeki İsrail'e karşı verdiği direniş nedeniyle muaf tutuldu.

İsrail'in 2000 yılında tek taraflı olarak ülkenin güneyinden çekilme kararı, Hizbullah'ın askeri başarısını teyit ederken, gruba Arap ve İslam dünyasında da meşruiyet getirdi.

Ancak Tel Aviv'in, Lübnan-Suriye-İsrail sınırındaki Golan Tepeleri dibindeki sınır bölgesinde Şebaa Çiftliklerini elinde tutma kararı, Hizbullah tarafından "işgalin sonlanmadığı" şeklinde yorumlandı ve silahtan vazgeçmemek için gerekçe olarak kullanıldı.

- Şebaa Çiftliklerinde işgal sürüyor

Lübnan, Suriye ve İsrail sınırlarının birleştiği Golan Tepelerinin dibinde bulunan Şebaa Çiftlikleri 24 kilometre boyunca uzanıyor.

Tepelerinde İsrail askeri gözlem noktalarının bulunduğu, Lübnan Ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'nün (UNIFIL) güvenliğini sağladığı dağlık Şebaa bölgesinde yaşayanlar, çiftliklerindeki haklarından vazgeçmediklerini, asıl kutlamanın topraklarına kavuştuklarında gerçekleşeceğini vurguluyor.

Ordudan emekli bölge sakini Selim Ali Gadir (45), işgal günlerinin kendileri için zor geçtiğini, kendi beldelerine dahi girerken, İsrail ordusunun kurduğu güvenlik noktalarında "cebir, aşağılanma ve zorluklarla" karşılaştıklarını anlattı.

İsrail ordusunun çekildiği günü "mutluluk, izzet ve sevinçle" hatırladıklarını dile getiren Gadir, Lübnan hükümetinin sınır bölgesinde kalan bu bölgeyi unutmasından şikayet etti.

İsrail'e güvenemeyeceklerini belirten Gadir, "İsrail halen topraklarımızın bir kısmını, bizim için anlamı büyük Şebaa Çiftliklerini işgal ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Ailemiz işgal altındaki çiftlikleri göremeden öldü"

Dağlık Şebaa'nın dar sokakları arasındaki evinin önünde bastonuna dayanmış olarak oturan Halil Muhammed Sadi (85) ise işgal altındaki Şebaa Çiftliklerine dönmek için umut taşıdığını dile getirdi.

İsrail işgali zamanında "çok zor bir hayat yaşadıklarını" belirten Sadi, "Beldemize girip çıkmak için izin almamız gerekiyordu. Çeşitli zorluklarla askeri kontrol noktalarında küçük düşürülüyorduk. Acı günlerdi. Güney Lübnan'dan İsrail'i gönderen Allah'ıma şükürler olsun." diye konuştu.

Sadi, İsrail'in çekilmesinden sevinçle bahsederken Şebaa Çiftlikleri hakkında ise şunları söyledi:

"Ailemiz, işgal altındaki çiftliklerini göremeden öldü. Bugün yaşlandık ve bu topraklar hala işgal altında. Kimse bu meseleyi önemsemiyor, kimse bu konuya eğilmiyor. İsrail'in çekilmesinden 16 yıl sonra biz hala çiftliklerimizin bağımsızlığını bekliyoruz. Bugün hala sevincimiz yarım."

Yorumlar