Lübnan'da UNRWA protestosu

- Suriye iç savaşından kaçarak Lübnan'a sığınan Filistinli mülteciler, BM'ye bağlı kuruluşun yardımlarını kısıtlama yönündeki kararını protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da UNRWA protestosu

BEYRUT (AA) - Lübnan'da, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) mültecilere yönelik yardımlarını kısıtlama kararı Filistinli mülteciler tarafından protesto edildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki UNRWA merkezi önünde Suriye iç savaşından kaçıp, Lübnan'a sığınan ve iki defa mülteci durumuna düşen onlarca Filistinli mülteci, UNRWA'nın yeterli finansmanı sağlayamadığı gerekçesiyle bir süre önce aldığı Filistinlilere yönelik yardımlarını kısıtlama kararını protesto etti.

Aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu ve Filistin bayrakları taşıyan grup, UNRWA ve BM aleyhinde slogan attı.

Suriye'de iç savaş başladıktan sonra ülkedeki en büyük mülteci kamplarından biri olan Yermuk mülteci kampından gelerek Lübnan'daki Filistinli akrabalarının yanına sığınan Dayfallah Selame Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'den Lübnan'a sığınan Filistinli mülteciler, sağlık, barınma ve eğitim yardımları noktasında sıkıntı yaşıyor. Yardımlarda büyük kısıtlama var ve UNRWA bunu alenen yapıyor." ifadelerini kullandı.

UNRWA geçen yılın ortasında yeterli finansman sağlayamadığı için sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini duyurmuştu. UNRWA'nın bu kararından etkilenen Lübnan, Ürdün ve Filistin topraklarındaki Filistinli mülteciler, zaman zaman UNRWA merkezlerinin önünde yoğun katılımlı protestolar düzenliyor.

BM tarafından 1949'da kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda hizmet sunuyor. BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık beş yüz bin Filistinli mülteci yaşıyor.

Suriye'de iç savaşının başlamasından sonra bu ülkede yaşayan Filistinli mültecilerin bir kısmı, savaş nedeniyle Lübnan'a göç etmek durumunda kalmıştı. Suriye'den gelen Filistinli mültecilerin birçoğu Lübnan'daki Filistinli akrabalarının yanında ikamet ediyor.





Yorumlar