Lübnan'da Türkmen köyünde seçim heyecanı

- Lübnan'daki yerel seçimlerde Türkmenlerin yaşadığı Kuveşra köyünde iki Türkmen listesi "birliktelik" mesajlarıyla yarışıyor

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da Türkmen köyünde seçim heyecanı

BEYRUT (AA) - Lübnan'da Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Kuveşra köyünde yerel seçimlerde 12 sandalyeli belediye meclisi için iki Türkmen listesi yarışıyor.

Lübnan'da bu pazar yerel seçimlerin dördüncü ve son turu Trablus ve Akkar illerinde gerçekleştirilecek. Akkar iline bağlı dağlık Kuveşra köyünde ise iki ayrı Türkmen listesi, belediye meclisindeki koltukları elde etmek için mücadele edecek.

Çevrenin büyük köylerinden olan Kuveşra, yakınındaki diğer küçük köylerin de eklenmesiyle belediye statüsünde yönetiliyor.

Yaklaşık dört bin nüfusa sahip köyde, bin 300 kadar kayıtlı seçmen bulunuyor. Suriye sınırı yakınındaki köyün çevresinde, seçim afişlerinin yanı sıra Türkçe tabelalar ve Türk bayrağıyla süslü evler dikkati çekiyor.

- "Köyümüzün tamamına bir dam bir ev gibi bakarız"

Kuveşra'da iki Türkmen listesinin başındaki adaylar da "birlik, beraberlik ve kardeşlik" vurgusu yaparak "kaybeden olmayacağını, kazananın Kuveşra'ya hizmet edeceğini" söylüyor.

Adaylardan eski Belediye Başkanı, Muhammed Abdulkerim Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Köyümüzün tamamına bir dam bir ev gibi bakarız. Hepimiz birbirimizle akrabayız. Aramızda düşmanlık yok." dedi. Rakip adayın da kendisi gibi köye hizmet etmek istediğini söyleyen Muhammed, "İnşallah kendileri başarırlarsa biz tebrik ederiz. Biz başarılı olursak, onlar da bizi tebrik eder." diye konuştu.

Köylerinde 420 senedir kardeş gibi yaşadıklarını, herkesin birbirini sevdiğini aktaran Muhammed, projeleri arasına belediye binası yapımını da katarak, "köyün tüm ihtiyaçları için çalışacağını" ifade etti.

- "Aramızda kazanan veya kaybeden olmaz"

Adaylardan bir diğeri mevcut Belediye Başkanı Şeyh Mustafa Hadr, Türkmenlerin iki demokratik liste ile yarıştığını hatırlatarak, "Aramızda kazanan veya kaybeden olmaz. İki liste de olsa hepimiz burada Türküz. Kazanan da beldenin yararına çalışacak. Kaybeden de aynı şekilde kazananın yaptığı işlerden faydalanacak." diye konuştu.

Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a beldelerine aralarında su projeleri, eğitim ve sosyal projelerin de yer aldığı yardımlarından dolayı teşekkür eden Hadr, vaatleri arasında belediye binasının yanı sıra, eğitim ve sosyal projeler olduğunu dile getirdi.

Osmanlı Devleti'nin 1914 yılında Lübnan'dan çekilmesinin ardından Kuveşra'daki Türkmenlerin burada kalmaya karar verdiği belirtiliyor. Köyde yaşayan Türkmenler bugüne kadar, dillerini, kültürlerini ve geleneklerini yaşatıyorlar.

Lübnanlıların çoğunun dahi adını duymadığı Kuveşra köyü, 2009 yılından bu yana Türk yetkililerin köye ziyaretleriyle giderek önem kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, bölge halkı tarafından, sevgi ve coşkuyla karşılandığı görüntüler ülke ve uluslararası basında geniş yer bulmuştu.




Yorumlar