Lübnan'da hükümet kurma çalışmaları

- Lübnan Güçleri Partisi Genel Başkan Danışmanı Katişa: - "Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve hükümeti kurmakla görevli Başbakan adayı Saad Hariri, Hizbullah'ı ait olduğu yere koyma sorumluluğunu taşıyor. Lübnan Güçleri, bu ülkedeki Hristiyan varlığına ilişkin temel bir oluşumdur ve icracı bakanlıklardan birini alması gerekir" - Özgür Yurtsever Hareketi'nden eski milletvekili Avn: - "Hükümetin yakında kurulacağına ilişkin umutlar yüksek. Büyük zorluklar aşıldı. Ufak tefek birkaç mesele var. Bunlar da 48 saat içinde aşılabilir"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da hükümet kurma çalışmaları

BEYRUT (AA) - Lübnan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri, siyasi gruplarla temaslarını sürdürürken, kabinede icracı bakanlıklardan birini talep eden Lübnan Güçleri Partisi'nin Hizbullah tarafından veto edildiği belirtildi.

Başbakan adayı Hariri'nin dün cumhurbaşkanlığı sarayına bir hafta içinde gerçekleştirdiği ikinci ziyaret ve kabineye ilişkin ön taslağı sunduğunu açıklaması Lübnan'da yeni hükümetin yakında kurulacağına ilişkin umutları yükseltti.

Ancak Lübnan basınında yer alan haberlere göre, çetin geçen pazarlıklar sırasında ülke siyasetinde Suriye ve Hizbullah karşıtlığıyla tanınan Maruni Hristiyan Lübnan Güçleri'nin içişleri, dışişleri, savunma ya da maliye bakanlıklarından birini talep etmesi Hizbullah tarafından veto edildi.

- "Hizbullah hükümetin kurulmasını geciktiriyor"

Lübnan Güçleri Partisi Genel Başkan Danışmanı Vehbe Katişa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iddiaları doğrularken "Hizbullah'ı Lübnan Güçleri'ne uyguladığı veto ile kabinenin oluşturulmasını geciktirmekle" suçladı.

Katişa, "İcracı bakanlıkların Müslümanlar ve Hristiyanların arasında eşit dağıtılmasına, dolayısıyla maliye ve içişlerini Müslümanların, dışişleri ve savunmayı da Hristiyanların almasına karar verildi. Ancak Hizbullah, Lübnan Güçleri'nin bu iki bakanlıktan birini almasını veto ediyor. Aynı şekilde Hizbullah, Lübnan Güçleri'nin talip olmamasına rağmen Telekomünikasyon Bakanlığı'na da gelmemizi kesinlikle istemiyor." diye konuştu.

"Hizbullah'a Lübnan'ı vesayeti altına alma hakkını kim verdi?" ifadesini kullanan Katişa, sözlerine şöyle devam etti:

"Lübnan Güçleri hükümetin kurulmasını engellemiyor. Asıl bunu engelleyen, hakkından fazlasına yeltenendir. Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve hükümeti kurmakla görevli Başbakan adayı Saad Hariri, Hizbullah'ı ait olduğu yere koyma sorumluluğunu taşıyor. Lübnan Güçleri, bu ülkedeki Hristiyan varlığına ilişkin temel bir oluşumdur ve icracı bakanlıklardan birini alması gerekir."

- "En geç ay sonuna kadar çalışmalar tamamlanır"

Cumhurbaşkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi'nden eski milletvekili Selim Avn ise Hariri'nin çalışmalarından çok geçmeden sonuç alacağı görüşünü dile getirdi.

Avn, "Hükümetin yakında kurulacağına ilişkin umutlar yüksek. Büyük zorluklar aşıldı. Ufak tefek birkaç mesele var. Bunlar da 48 saat içinde aşılabilir." diye konuştu.

Yeni hükümetin 22 Kasım'daki bağımsızlık gününe kadar açıklanmasının muhtemel olduğunu belirten Avn, olmazsa "en geç ay sonuna kadar hükümet kurma çalışmaların tamamlanmasının planlandığını" aktardı.


Yorumlar