Lübnan'da belediye seçimlerine doğru

- Lübnan, yarın başlayacak ve mayıs ayı boyunca sürecek belediye seçimlerine hazırlanıyor - Lübnan Demokratik Seçimler Derneği Genel Sekreteri Helou: - "İçişleri Bakanı bağlı bulunduğu siyasi harekete (Müstakbel Hareketi) kolaylık sağlayabilir. Bu ise demokratik seçimlerin ilkesi olan adaylara fırsat eşitliği ve adayların seçilebilme şansını doğrudan etkileyebilir"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da belediye seçimlerine doğru

BEYRUT (AA) - Lübnan, yarın başlayacak ve mayıs ayı boyunca sürecek belediye seçimlerine hazırlanırken, İçişleri Bakanlığı ve Lübnan ordusunun "sıkı tedbirler" alındığı yönündeki açıklamasına rağmen seçimlerin güvenliği konusundaki endişeler devam ediyor.

En son 2010 yılında gerçekleştirilen belediye seçimlerinden sonra herhangi bir seçimin yapılamadığı ülkede, belediye seçimleri ilk olarak yarın başkent Beyrut ile Bekaa Vadisi ve Baalbek şehirlerinde yapılacak.

Lübnan'da 1996 yılında bir grup aktivist tarafından kurulan ve seçimlerin demokratik olarak yapılıp yapılmadığını denetleyen Lübnan Demokratik Seçimler Derneği (LADE) Genel Sekreteri Zeina el-Helou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimleri bin 500 dernek gönüllüsünün gözlemci olarak takip edeceğini belirtti.

Helou, "Belediye seçimlerinin yakında gerçekleşecek olması daha önce iki defa ertelenen genel seçimlerin ertelenmesinin hata olduğunun bir kanıtı. Umarım bu durum siyasileri, önümüzdeki sene yapılması beklenen parlamento seçimlerini gerçekleştirmeye zorlar." ifadelerini kullandı.

Seçimlerin düzenlenmesinden doğrudan sorumlu olan İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk'u eleştiren Helou, "İçişleri Bakanı bağlı bulunduğu siyasi harekete (Müstakbel Hareketi) kolaylık sağlayabilir. Bu ise demokratik seçimlerin ilkesi olan adaylara fırsat eşitliği ve adayların seçilebilme şansını doğrudan etkileyebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Helou, seçimlerinin yapılmasının Lübnanlılar üzerinde olumlu etki yaratacağını dile getirerek, "Belediyeler insanların doğrudan müdahil olduğu yerler. Eğer seçim tarihlerinde bir manipülasyon yapılırsa, insanlar bunun günlük yaşamlarına doğrudan müdahale olduğunu düşünür. Bu tarihlere ve anayasaya saygı gösterilmeli ve seçimler zamanında yapılmalı." dedi.

- Belediye seçimleri süreci

Lübnan'daki yasalara göre belediye seçimlerinde siyasi partiler öncelikle belediye meclisleri için aday listesi hazırlıyor. Belediye meclisinin seçilmesinden sonra seçilen üyeler bir araya gelerek belediye başkanını belirliyor.

Beyrut belediye meclisi için yarışan listeler arasında eski Başbakan ve 14 Mart blokundaki siyasi partilerden Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'nin desteklediği "Beyrutlular" listesi ile bağımsız adaylardan oluşan "Beyrut Benim Şehrim" listesi öne çıkıyor.

Hariri'nin açıkladığı "Beyrutlular" listesi, Hariri'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ayrı düştüğü Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca tarafından da destekleniyor. Ülkedeki rakip iki siyasi kanat konumundaki 8 ve 14 Mart bloklarındaki partilerden ortak adaylar içeren listede, 12'si Müslüman 12'si Hristiyan toplam 24 aday yer alıyor.

Yarısını kadınların oluşturduğu, bağımsız ve farklı kimliklerdeki adaylardan müteşekkil "Beyrut Benim Şehrim" listesi ise, ülkedeki geleneksel siyasi anlayışı değiştirmek amacıyla seçimlere gireceğini açıkladı.

Lübnan ordusu, seçimlerin güvenliğini sağlamak için sıkı tedbirler aldığını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Meşnuk, seçimlerin güvenliği için 20 binden fazla polis ve askerin görev yapacağını duyurmuştu. Ancak, bu duyuruların halkın seçim güvenliğine dair tüm endişelerini gideremediği belirtiliyor.

Lübnan Anayasası'na göre her 6 yılda bir yapılan belediye seçimleri en son 2010 yılında yapılmıştı.



Yorumlar