Lübnan'da belediye seçimleri

- Lübnan'da mayıs ayı boyunca devam edecek olan belediye seçimleri Beyrut, Bekaa Vadisi ve Baalbek şehirlerinde başladı

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da belediye seçimleri

BEYRUT (AA) - Lübnan'da bugünden itibaren önümüzdeki her pazar günü ülkenin farklı bölgelerinde gerçekleşecek olan belediye seçimleri başladı.

Lübnan'da mayıs ayı boyunca her hafta sonunda ülkenin farklı bir bölgesinde devam edecek olan belediye seçimleri başkent Beyrut, Bekaa Vadisi ve Baalbek şehirlerinde oy verme işlemi yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Yaklaşık 467 bin seçmenin bulunduğu başkent Beyrut'ta kurulan oy sandıklarında seçmenler sabah erken saatlerde oylarını kullanmaya başladı. Güvenlik güçlerinin oy kullanılan okullarda ve okulların etrafında ayrıca Beyrut caddelerinde geniş çaplı önlemler aldığı görüldü.

Sabah saatlerinde Beyrut'taki Hatice el-Kübra ortaokuluna gelen Lübnan başbakanı Temmam Selam'da oyunu burada kullandı. Oyunu kullandıktan sonra seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Selam, "Seçimlerin Lübnan siyasetini yeniden canlandıracağını ümit ediyorum." diye konuştu.

- Belediye seçimleri süreci

Ülkede toplamda bin 27 belediye ve iki bin 500 muhtarlık bulunuyor. Lübnan'daki yasalara göre belediye seçimleri her 6 yılda bir yapılıyor. Seçimlerde öncelikle belediye meclisleri için aday listeleri hazırlanıyor. Belediye meclisinin seçilmesinden sonra seçilen üyeler bir araya gelerek belediye başkanını belirliyor.

- Beyrut'ta öne çıkan listeler

Beyrut'ta 24 sandalyeli belediye meclisi için yarışan listeler arasında iki liste öne çıkıyor. Eski başbakan ve 14 Mart bloğundaki siyasi partilerden Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'nin desteklediği "Beyrutlular" listesi ile partiler ve mezhepler üstü olduğunu açıklayan ve bağımsız adaylardan oluşan "Beyrut Benim Şehrim" listesi.

Yarısını kadınların oluşturduğu, bağımsız ve farklı kimliklerdeki adaylardan oluşan "Beyrut Benim Şehrim" listesi, ülkedeki geleneksel siyasi anlayışı değiştirmek amacıyla seçimlere gireceğini açıkladı.

"Beyrutlular" listesi ise, Hariri'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ayrı düştüğü Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca tarafından da destekleniyor. Ülkedeki rakip iki siyasi kanat konumundaki 8 ve 14 Mart bloklarındaki partilerden ortak adaylar içeren listede, 12'si Müslüman 12'si Hristiyan toplam 24 aday yer alıyor.

- Diğer bölgelerdeki seçim tarihleri

Bugünkü seçimlerden sonra önümüzdeki hafta 15 Mayıs'ta Lübnan Dağı bölgesinde seçimler yapılacak. Ülkenin güneyinde yer alan bölgelerde ve Nabatiye'de seçimlerin 22 Mayıs Pazar günü yapılacağı açıklandı. Belediye seçimlerinin son durağı ise 29 Mayıs tarihinde kuzeyde yer alan bölgelerinde (Trablusşam ve Akkar) olacak.

- Güvenlik önlemleri

İçişleri bakanı Nihad Meşnuk, hafta içinde Lübnan basınına 20 binden fazla polis ve askerin seçimlerin güvenliği için çalışacağını açıklamıştı.

Ülkede en son 2010 yılında gerçekleştirilen belediye seçimlerinden sonra 6 yıl içinde herhangi bir seçim gerçekleştirilemedi. Cumhurbaşkanlığı görevi Mayıs 2014'te dolan Mişel Süleyman'ın yerine yeni cumhurbaşkanını parlamento 38 kez denemesine rağmen seçemedi.

Yorumlar