Lübnan Üniversitesi'nde Türkoloji bölümü açılıyor

- Lübnan Üniversitesi'nde Türkoloji bölümü kurulması için üniversite ile Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi arasında mutabakat sağlandı

Google Haberlere Abone ol
Lübnan Üniversitesi'nde Türkoloji bölümü açılıyor

BEYRUT (AA) - Lübnan Üniversitesi'nde Türkoloji bölümü kurulması için üniversite ile Yunus Emre Enstitüsü Beyrut Türk Kültür Merkezi arasında mutabakat sağlandı.

Lübnan Üniversitesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Lübnan Başbakanlık Müsteşarı Sami Acam, Lübnan Üniversitesi Rektörü Adnan Seyyid Hüseyin ve Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Cengiz Eroğlu katıldı. Toplantıda ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Beyrut Koordinatörü İbrahim Erbir, Lübnan Üniversitesi Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi Dekanı Muhammed Tevfik Ebu Ali ve üniversitedeki ilgili bölümlerin öğretim görevlileri hazır bulundu.

Toplantı sonrasında AA muhabirine konuşan Büyükelçi Erciyes, "Lübnan'da hiçbir üniversitede Türkoloji bölümü yok. Bu, hem Lübnan'ın kendi tarihini öğrenmesi hem de bölge tarihini anlaması bakımından büyük bir eksiklik. Çünkü Osmanlıca bilmeden, Türk dilini bilmeden bölge tarihini anlamak mümkün değil." dedi. Göreve gelir gelmez bu konuda Yunus Emre Enstitüsü ile yoğun çalışma yürüttüklerini söyleyen Erciyes, altı ay önce üniversiteye sundukları teklifin kabul edildiğini belirtti.

Erciyes, 72 bin öğrencinin eğitim aldığı Lübnan Üniversitesi'nin ülkedeki tek devlet üniversitesi olduğunu hatırlatarak, Türkoloji bölümünün eğitim ve kültürel ilişkilerin yanı sıra ikili ilişkilere katkı sağlayacağını kaydetti. Büyükelçi Erciyes, anlaşmayı Ramazan Bayramı'ndan sonra Türkiye'yi ziyaret edecek olan Lübnan Üniversitesi Rektörü Hüseyin ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş'in imzalayacağı bilgisini paylaştı.

Rektör Hüseyin ise, Türkoloji bölümünün açılmasını "tarihi bir başarı" şeklinde niteleyerek, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.



Yorumlar