Lübnan iç savaşının sembolü "fakirlerin yemek durağı" oldu

- Filistinli mültecileri taşıyan ve 13 Nisan 1975'te silahlı saldırıya uğrayan Lübnan iç savaşının sembolü "otobüs" ihtiyaç sahiplerine bedava yemek verilen büfeye dönüştürüldü - Yardım kuruluşu sorumlusu Ebu Zeyd: "Lübnan'daki iç savaşta bu otobüsün hikayesi önemli bir yer tutuyor. Bu yüzden otobüsü büfeye çevirip Müslüman, Hristiyan her dinden insanın otobüsten faydalanmasını sağladık"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan iç savaşının sembolü "fakirlerin yemek durağı" oldu

BEYRUT (AA) - Filistinli mültecileri taşıyan ve 13 Nisan 1975'te silahlı saldırıya uğrayan Lübnan iç savaşının sembolü "otobüs" ihtiyaç sahiplerine bedava yemek verilen büfeye dönüştürüldü.

Başkent Beyrut'ta Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Ayn er-Rummane bölgesinde, 27 Filistinli mültecinin ölümüyle sonuçlanan ve "otobüs katliamı" olarak tarihe geçen olay, 15 yıl sürecek kanlı Lübnan iç savaşının başlangıcı olarak kabul edildi.

İç savaştan sonra kaderine terk edilen otobüsü Lübnanlı bir yardım kuruluşu satın alarak, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hazır gıda dağıtan bir büfeye çevirdi.

AA muhabirine konuşan yardım kuruluşunun sorumlusu Antony Ebu Zeyd, otobüsü din, bölge ve mezhep farkı gözetmeksizin herkesin ulaşabilmesi için büfeye dönüştürdüklerini belirtti.

Ebu Zeyd, "Lübnan'daki iç savaşta bu otobüsün hikayesi önemli bir yer tutuyor. Bu yüzden otobüsü büfeye çevirip Müslüman, Hristiyan her dinden insanın otobüsten faydalanmasını sağladık." dedi.

Kullanılamaz halde olan otobüsü satın aldıktan sonra restore edip kurşun izlerini kapattıklarını ayrıca otobüsün içine tezgah, küçük fırın ve ocak gibi büfe hizmetini sağlayabilecek malzemeler eklediklerini söyleyen Ebu Zeyd, 40 kadar gönüllünün nöbetleşe bu işte çalıştığını ifade etti.

Hamburger, patates kızarması ve sosisli sandviç türü pratik yemekler yapıp, talepte bulunanlara dağıttıklarını aktaran Ebu Zeyd, Ayn er-Rummane Belediyesi'nin de kendilerine yemek salonu ve ücretsiz elektrik sağlayarak destek olduğunu ifade etti.

Ebu Zeyd, sözlerini "Hepimiz biliyoruz ki Lübnan iç savaşı burada, Ayn er-Rummane'de başladı. Bu yüzden bu otobüsü büfeye dönüştürerek bölgenin herkes için barışı temsil eden bir yer olmasını istedik." diyerek tamamladı.

- Lübnan iç savaşı
Beyrut'taki Aziz Maruni Kilisesi önünde 13 Nisan 1975'te Filistinli mültecileri Tel ez-Zater Kampı'na taşıyan otobüse, Hristiyan Falanjist milisler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu 27 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, iç savaşın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Ülkede, siyasi-mezhepsel ayrışma ve silahlanmanın eklenmesiyle olaylar, 15 yıllık bir iç savaşa dönüştü.
Lübnan'daki farklı din ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaş, 1989 yılında Suudi Arabistan'ın Taif şehrinde, "Taif Antlaşması'nın" imzalanmasıyla sona erdi. Ancak antlaşma etkin olana kadar gruplar arasında çatışmalar bir süre daha devam etti.
Ülkede, 1975-1990 yılları arasında süren iç savaşta 150 binden fazla insan hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi yaralandı, bir milyondan fazlası da ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Yorumlar