Lübnan'da “Suriye saldırısının kurbanları“ anıldı

Cumhurbaşkanı adaylarından Avn'ın taraftarları Ekim 1990'daki Suriye saldırısında ölenleri anmak amacıyla gösteri düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'da “Suriye saldırısının kurbanları“ anıldı
Lübnan'da cumhurbaşkanı adaylarından Mişel Avn'ın taraftarları "Suriye ordusunun Lübnan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na saldırısı sırasında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla" gösteri düzenledi.
Ülkenin kuzeyinde yer alan Baabda şehrindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde bir araya gelen Avn yanlıları, Suriye ordusunun saldırısında hayatını kaybedenleri andı.
Cumhurbaşkanı adayı Mişel Avn, damadı Özgür Yurtsever Hareketi lideri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil de gösteride hazır bulundu. Burada konuşan Avn, Suriye ordusu ile yaşanan çatışma sırasında ölenlerin Lübnan'ı savunmak uğruna "şehit" olduğunu belirtti.
Konuşmasının devamında şeffaflık, adalet ve bir arada yaşama kavramlarına vurgu yapan Avn, ülkenin ulusal bir sözleşme üzerine kurulması aynı zamanda tüm dini grupların da eşit şekilde temsil edilmesi gerektiğini söyledi.
Lübnan'da iç savaşın sonuna doğru ülkeyi işgal eden Suriye ordusuna karşı Avn 1989'da "Kurtuluş Savaşı" şeklinde isimlendirilen mücadele başlatmıştı. Suriye ordusu ise 13 Ekim 1990'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na operasyon düzenlemiş ve burada Mişel Avn'ın komutasındaki Lübnan ordusuyla çatışmaya girmişti. Çatışma sonucu ağır kayıplar veren Lübnan ordusu bölgeden çekilmek zorunda kalmış ve Avn Fransız Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Avn, buradan 15 yıl kalacağı Fransa'ya sürgüne gönderilmiş, 2005 yılında Suriye unsurlarının Lübnan'dan çekilmesiyle ülkesine dönebilmişti.
"AVN'IN GÖVDE GÖSTERİSİ"
Öte yandan, Cumhurbaşkanı adayı Avn, eylül ayında yaptığı açıklamada meclisteki cumhurbaşkanlığı seçimi için düzenlenecek oturumda seçilmezse taraftarlarıyla birlikte sokaklara inip gösterilere başlayacağını duyurmuştu. Avn taraftarlarının düzenlediği gösteri, Lübnan basınında cumhurbaşkanı adayının gövde gösterisi şeklinde yorumlandı.
Lübnan'da Mayıs 2014'te Cumhurbaşkan Mişel Süleyman'dan boşalan cumhurbaşkanlığı koltuğu için ülkede henüz herhangi bir uzlaşıya varılamadı. Eylül ayının sonunda mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerçekleştirilen 45'inci oturumda da toplantı yeter sayısı sağlanamamış, oturum 31 Ekim'e ertelenmişti.

Yorumlar