Litvanya’daki parlamento seçimleri

- Ülkede parlamento seçimlerinin ilk turunun galibi oyların 21,62’sini alan Yeşiller ve Çiftçiler Birliği Partisi oldu

Google Haberlere Abone ol
Litvanya’daki parlamento seçimleri

VİLNİUS (AA) - Litvanya’daki parlamento seçimlerinde, oyların yüzde 21,62’sini alan Yeşiller ve Çiftçiler Birliği Partisi (LVZS), ilk turun galibi oldu.

Litvanya Merkez Seçim Kurulu'ndan (LRK) açıklanan sonuçlara göre, bir önceki seçimde yüzde 5 barajını aşamayan Yeşiller ve Çiftçiler Birliği, yüzde 21,62’lik oy oranıyla yarışı önde kapattı.

Koalisyonu oluşturan Hristiyan Demokratlar ve Vatan Birliği Partisi (TS-LKD) yüzde 21,61, iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi (LSDP) ise yüzde 14,46 oy oranına ulaştı.

Bunun yanında, Liberal Hareket (Sajudis) yüzde 9,02, Avrupa Birliği karşıtlığıyla bilinen Düzen ve Adalet Partisi (TT) yüzde 5,35 oy alırken, koalisyondaki İşçi Partisi (DP) ise yüzde 5 seçim barajının altında kaldı.

Sonuçlara göre, 23 Ekim’de yapılacak seçimlerin ikinci turundan sonra Litvanya hükümetinin değişmesi bekleniyor. Başbakan Algirdas Butkevicius’un yerine, LVZS Genel Başkanı Ramünas Karbauskis’in gelmesi öngörülüyor.

- Seçime katılım oranında düşüş

LRK’nin açıklamasında, kayıtlı seçmenlerin yüzde 49,9’unun oy kullandığı, bu rakamın bir önceki seçimlerde yüzde 52,93 olduğu belirtildi.

Yurt içi ve yurt dışı kayıtlı 2 milyon 504 bin 267 seçmen için sandık kurulurken, 141 sandalyeli Litvanya Parlamentosu’na girebilmek için bin 400 aday yarışıyor.

Litvanya’da seçimler, karma sistemiyle iki tur üzerinden yapılıyor. Parlamento'yu oluşturan milletvekilleri dört yıllığına görev alıyor.

- Azerbaycan Türkü Parlamento’ya giremedi

Litvanya Azerbaycanlıları Derneği Başkanı ve Baltık Azerbaycanlıları Kongresi Başkan Yardımcısı Mahir Hamzayev, Liberal Hareket (Sajudis) tarafından milletvekilli adayı olarak gösterilmişti. Seçimlerde Azerbaycan Türkü ve Müslüman kökenli tek aday olan Hamzayev, yeterli oyu alamadı.

Öte yandan Litvanya’nın eski Cumhurbaşkanı, Düzen ve Adalet Partisi (TT) Lideri Rolandas Paksas, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevcut seçimlerin antidemokratik olduğunu ve bunun ülke tarihine geçeceğini savundu.

Yorumlar