"Liselerdeki problem, bilimsel metotlarla çözülmeli"

- İAFED Başkanı Kutlu: - "Ortada bir problem olduğu aşikar, problem yok diyemeyiz. Bu problemin ne olduğunun iyi tespit edilmesi lazım ve bunun da bilimsel metotlarla yapılması gerekiyor" - "Biz şu anda bir çalışma yapıyoruz, bu çalışma lise 1, 2, 3, 4'lerden bir kadın bir erkek öğrenci olmak üzere bir odak gurubu oluşturuyoruz. Ne bekliyorlar, ne istiyorlar, ihtiyaçlar nedir, nasıl bir fen lisesi istiyorlar, hayallerindeki nedir? Bunun sonucunda anket soruları çıkacak, bu çıkacak anket sorularını internet üzerinden öğrencilere dağıtacağız" - "Şu anda üniversiteye hazırlanması, proje yapması gereken ve odak noktalarının ders çalışması olması gereken liseliler şimdi idareyle, öğretmenlerle, sistemle mücadele etmeye enerjilerini harcayacaklar, bu ciddi bir verim kaybı ama bu problem çözülürse bu enerji kaybını tekrar tersine çevirmek mümkün"

Google Haberlere Abone ol
"Liselerdeki problem, bilimsel metotlarla çözülmeli"

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - İstanbul Atatürk Fen Liseliler Derneği (İAFED) Başkanı Sadık Kutlu, enerjilerini ders çalışmaya aktarması gereken öğrencilerin idareyle mücadelede enerjilerini harcadıklarını aktararak, "Ortada bir problem olduğu aşikar, problem yok diyemeyiz. Bu problemin ne olduğunun iyi tespit edilmesi lazım ve bunun da bilimsel metotlarla yapılması gerekiyor" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kutlu, İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nin Türkiye'nin en başarılı liselerinden biri olduğunu, mezun öğrenciler olarak da kendilerinin derneği 4 yıl önce kurduklarını, mezunların ve öğrencilerin iletişimini arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Kutlu, mezun sayılarının 3 bin civarında olduğunu, mezunların geri dönüp öğrencilere yol göstermelerini ve hem meslek seçiminde hem de farklı konularda yardımcı olmalarını istediklerini belirtti.

Prof. Dr. Aydoğan Özcan gibi Türkiye'de çok bilinmeyen ancak yurt dışında oldukça tanınan mezunlarının bulunduğunu da anlatan Kutlu, "Aydoğan Özcan, yurtdışında Science Dergisi'ne kapak olmuş bir isim. Erdem Taylan var, Steve Jobs ile mesai arkadaşlığı yapmış birisi. Biz bu insanlara ulaştığımız zaman seviniyorlar, paylaşmayı seven insanlar, onlar sık sık şunu söylüyorlar, 'Keşke biz burada öğrenciyken bize de böyle yol gösteren birileri olsaydı.' Öğrencilerin tepkileri de çok olumlu, neticede 18 yaşında bir karar almanız gerekiyor, hayatı etkileyecek bir karar, bu kararı alabilmek için bu tecrübeyi yaşamış kişilerin görüşleri öğrenciler için çok önemli oluyor" diye konuştu.

- "Okuldaki problemleri okulda okuyan öğrencilerin dile getirmesi gerekir"

Sadık Kutlu, son günlerde gündemi meşgul eden liseli öğrencilerin bildiri yayınlamasıyla alakalı da şöyle konuştu:

"Ortada bir problem olduğu aşikar, problem yok diyemeyiz. Bu problemin ne olduğunun iyi tespit edilmesi lazım ve bunun da bilimsel metotlarla yapılması gerekiyor. Biz şu anda bir çalışma yapıyoruz, bu çalışma lise 1, 2, 3, 4'lerden bir kadın bir erkek öğrenci olmak üzere bir odak grubu oluşturuyoruz, ne bekliyorlar, ne istiyorlar, ihtiyaçlar nedir, nasıl bir fen lisesi istiyorlar, hayallerindeki nedir? Bununla alakalı bir çalışma yapacağız. Bunun sonucunda anket soruları çıkacak, bu çıkacak anket sorularını internet üzerinden öğrencilere dağıtacağız. Başta İstanbul özelinde daha sonra Türkiye geneline bu anketi yayıp ,fen lisesinde okuyan öğrencilerin problemi nedir, bunu ölçmek istiyoruz. Bir problem eğer ölçülebilirse çözümü de çok yakın olacaktır. Ancak diyalog yolları kapanırsa zıtlaşmayla, inatlaşmayla bu problemin çözülebileceğine açıkçası inanmıyorum."

Okuldaki problemleri okulda okuyan öğrencilerin dile getirmesi gerektiğini vurgulayan Kutlu, anket çalışmasını yapmak istemelerinin sebebini de şöyle açıkladı: "Öncelik sıralaması çok farklı olabilir. 5 tane öğrencinin isteği çok farklı olabilir, geri kalan 200 tane öğrencinin sesi çıkmıyordur, onların talepleri çok başka olabilir."

- "Öğrenciler enerjilerini ders çalışmaya harcamalı"

Sadık Kutlu, diyalog yollarının açılması gerektiğini, öğrencilerin dertlerinin anlaşılmasının bunun ilk adımı olacağını söyledi.

Anlaşılamayan ve zıtlaşılan konuların provokasyona açık hale geldiğini kaydeden Kutlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunun provoke olmaması için, derdi üzüm yemek olan, bağcıyı dövmemek olanların bir araya gelip problemleri konuşması gerekiyor. Biz bu sorunların ölçülmesini istiyoruz, ölçülmezse bu mesele daha çok provoke edilir. Şu anda üniversiteye hazırlanması, proje yapması gereken ve odak noktalarının ders çalışması olması gereken liseliler şimdi idareyle, öğretmenlerle, sistemle mücadele etmeye enerjilerini harcayacaklar bu ciddi bir verim kaybı ama bu problem çözülürse bu enerji kaybını tekrar tersine çevirmek mümkün. Problemi çözmeye yönelik hak aramalarını yapıcı olmaları, neticeyi sağlamaları kaydıyla biz destekleriz."

Yorumlar