Lise öğrencisinden uzaktan kumandalı traktör

- Sivas'ın Hafik ilçesinde okul harçlığını çıkarmak için oto tamirhanesinde işe başlayan 19 yaşındaki lise öğrencisi, uzaktan kumandalı bahçe traktörü yaptı - El arabası ile çapa makinesi tekerleği, "Murat 124"ün direksiyonu ve çeşitli ikinci el malzemelerle hazırlanan traktöre, yörede kardeş anlamına gelen "Gada" ismi verildi

Google Haberlere Abone ol
Lise öğrencisinden uzaktan kumandalı traktör

SİVAS (AA) - MUZAFFER AKYÜZ - Sivas'ın Hafik ilçesinde 19 yaşındaki lise öğrencisi, okul harçlığını çıkarmak için işe başladığı oto tamirhanesinde ikinci el malzemeler kullanarak, uzaktan kumandayla çalışan alarmlı bahçe traktörü yaptı.

Hafik Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından 2016 TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında düzenlenen etkinlikte, 12. sınıf öğrencisi Emircan Sönmez'in yaptığı uzaktan kumandalı bahçe traktörü ilgi odağı oldu.

Sönmez, el arabası ile çapa makinesi tekerleği, "Murat 124"ün direksiyonu ve "çıkma" tabir edilen çeşitli ikinci el malzemeler kullanarak hazırladığı traktöre, yörede kardeş anlamına gelen "Gada" ismini verdi.

Sönmez, AA muhabirine, okul harçlığını çıkarmak için boş zamanlarında sanayide çalıştığını belirtti.

Sanayide çalışırken bahçe traktörü yapma fikrinin oluştuğunu anlatan Sönmez, "İlk önce 3 vitesli küçük araba tarzında bir şey yaptım. Bunun şasisi kısa olduğu için bazı sorunlar yaşadım, araçla takla attım. Sonrasında takla atmaması için şasisini daha da uzattım." dedi.

- "Her şey toplama"

Hızı dengelemek için 4 vitesli şanzıman kullandığı traktöre, motosiklet motoru taktığını bildiren Sönmez, "Her şey toplama. Ön lastikler el arabası, arka lastikler çapa makinesinin tekerleri. Direksiyon Murat 124'ün." diye konuştu.

Sönmez, bahçe traktörünün uzaktan kumandayla kullanılabildiğini ve üzerinde alarm sistemi olduğunu kaydetti.

Kaymakam Abdullah Özadalı da son sınıf öğrencisi Sönmez'i özel üniversitelerde burslu okutabilmek için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Sönmez'in ürettiği traktörle, makinelerin tanıtıldığı ulusal ve uluslararası fuarlara katılım konusunda üzerilerine düşeni yapacaklarını vurgulayan Özadalı, şöyle devam etti:

"Okul Müdürümüz Abdullah Toker ile özel üniversitelere dosya hazırlayıp göndereceğiz. Dosyada traktörde ne gibi yenilikler var, neleri kendisi kattı, anlatacağız. Sabancı ve Koç üniversiteleri gibi özel üniversitelere direkt geçişini sağlayacak tavsiyelerde bulunacağız. Bu konuda beraber çalışacağız. Emircan'ın bir üniversitede imkanları geliştiği zaman ulusal ve uluslararası çapta da farklı yenilikler yapacağını düşünüyorum. Allah yolunu açık etsin."

Okulun Müdürü Toker ise Emircan'ı kutlayarak, böyle bir şeyi kendi öğrencilerinin yapmasının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Yorumlar