Liderler krizden etkilenen kesimlerle ilk kez buluşacak

- Büyük salgınlar ve kitlesel göç hareketleri gibi insani krizlerin ülke sınırlarını aştığı, küresel yardım sisteminin alarm verdiği dönemde Türkiye, ilk kez düzenlenen "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak - BM Genel Sekreteri Ban ile Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilecek zirve, dünya liderlerini, krizden etkilenen kesimlerle ilk kez bir araya getirecek - Zirve, daha önceki "1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı" gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri açısından tarihsel önem taşıyor

Google Haberlere Abone ol
Liderler krizden etkilenen kesimlerle ilk kez buluşacak

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER / ENES DURAN - Büyük salgınlar ve kitlesel göç hareketleri gibi krizlerin ülke sınırlarını aştığı, küresel insani yardım sisteminin alarm verdiği dönemde Türkiye, ilk kez düzenlenen "Dünya İnsani Zirvesi"nin ev sahipliğini gerçekleştirecek.

İstanbul'da 23 ve 24 Mayıs'ta yapılacak zirvenin ana mekanları, İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olacak.

Dünya İnsani Zirvesi, ister doğal afet kaynaklı ister silahlı çatışmalar sonucu olsun, insan acılarının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir dönemde düzenleniyor.

Çatışmalar ve şiddet nedeniyle 60 milyon kişi yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon kişi doğal afetlerden mağdur oluyor. Bu afetlerin dünya ekonomisine maliyeti ise 300 milyar doları aşıyor.

- Türkiye "yardım beklenen ülke" konumuna geldi

İnsan odaklı diplomasi ve "komşusu açken tok yatmayı zül gören" bir kültürün temsilcisi olarak Türkiye, bir yandan küresel düzeyde nerede ihtiyaç sahibi varsa yardım elini uzatırken diğer yandan da 3 milyonu aşkın sığınmacıya kapılarını açtı.

Gazze, Bosna, Somali, Haiti, Myanmar'da insani krizler ile doğal afetler sonucu mağdur olan yüz binlerce kişiye AFAD koordinasyonunda şefkat elini uzatan Türkiye, artık "yardım bekleyen değil, yardımı beklenen ülke" konumuna geldi.

Filipinler'e 2013'teki tayfun felaketi sonrası ilk insani yardımı gönderen AFAD, son 5 yılda, 5 kıtaya ve 51 ülkeye yardım ulaştırdı, arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

- Suriyeli sığınmacılar için 9,5 milyar dolar kaynak harcandı

Bugün dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi konumunda bulunan Türkiye, savaştan kaçan Suriyelilere AFAD koordinasyonunda yeni bir hayat sunuyor.

AFAD'ın Suriyeli sığınmacılar için kurduğu 26 barınma merkezinde, tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor.

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 9,5 milyar dolar kaynak harcadı. Uluslararası toplumun Türkiye'nin bu fedakarlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon dolar oldu.

Başka bir deyişle, dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık, Türkiye yaklaşık 20 lira yardımda bulundu.

- İnsani yardım stratejisinin yönlendirilmesinde Türkiye söz sahibi

"2014 Küresel İnsani Yardım" raporuna göre, Türkiye, dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardımda bulunan ülke oldu. Türkiye, son 3 yıla bakıldığında ise en çok insani yardım yapan 3. ülke haline geldi.

Öte yandan, Türkiye 2014'te, dünya insani yardım stratejisinin belirlenmesi, insani yardımların dağıtılması ve yönlendirilmesi konularında kritik öneme haiz kurumların başında gelen BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Donör Destek Grubu'nun parçası haline geldi. Türkiye, dünyada insani yardım stratejisinin yönlendirilmesinde söz sahibi oldu.

Türkiye'nin insani yardım alanında ulaştığı nokta, BM tarafından hafta başı gerçekleştirilecek ve ilk kez düzenlenecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ev sahipliği yapılacak zirve, dünya liderlerini, ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek. Zirvede, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt aranacak. Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını uluslararası toplumla paylaşacak.

"2016 Dünya İnsani Zirvesi", daha önce gerçekleştirilen "1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı" gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.

Yorumlar