Libya'dan Fransa'ya kınama

- Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi: - "Terörle mücadeledeki uluslararası çabalar, bizden habersiz bir müdahaleyi haklı çıkarmaz" - Genelkurmay Başkanlığı: - "Libya'daki siyasi mutabakatı desteklediklerine dair açıklamalar yapan Fransız yetkililerin, aynı zamanda mutabakata karşı olanları asker ve silahlarla desteklemelerine anlam veremiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Libya'dan Fransa'ya kınama

LİBYA (AA) - Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi ve siyasi partiler, Fransız askerlerinin Libya'daki varlığını "ülkenin egemenliğine açık bir müdahale" olarak nitelendirerek kınadı.

UMH Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Fransız askerlerinin kendilerinden habersiz şekilde Libya'nın doğusunda bulunmasından duyulan hoşnutsuzluk belirtilerek, "Terörle mücadeledeki uluslararası çabalar, bizden habersiz bir müdahaleyi haklı çıkarmaz." ifadesi kullanıldı.

Libya Yüksek Konseyi de Fransa'nın Libya'daki eylemlerini ve General Halife Hafter'e bağlı güçlere destek vermesini kınayarak, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'i uluslararası toplumdaki diğer taraflarla temasa geçerek Fransa'yı bu tutumundan vazgeçirecek adımlar atmaya çağırdı.

Fransız askerlerinin Libya'da ortaya çıkmasını kınayan UMH'ye bağlı Genelkurmay Başkanlığı da Fransa'nın söz konusu tutumunu "ucuz siyasi nifak ve aldatma" şeklinde yorumlayarak, "Libya'daki siyasi mutabakatı desteklediklerine dair açıklamalar yapan Fransız yetkililerin, aynı zamanda mutabakata karşı olanları asker ve silahlarla desteklemelerine anlam veremiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Libya'nın egemenliğine açık müdahale"

Libya'daki siyasi partilerden de Fransız askerlerinin Libya'daki varlığına tepki açıklamaları geldi.

Adalet ve İnşa Partisi, "Fransa'nın ülkeye açık müdahalesi ve düşmanca" olarak nitelendirdiği olayın tekrar yaşanmaması için Başkanlık Konseyi'ne gerekli adımları atma çağrısında bulundu.

El-Vatan Partisi Genel Başkanı Abdülhakim Belhah da yaptığı açıklamada, Fransa'nın askeri varlığını "Libya egemenliğine açık bir müdahale" olarak değerlendirdi ve bunun durdurulması için soruşturma başlatılması talebinde bulunarak, Başkanlık Konseyi'ni göreve çağırdı.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, dün yaptığı açıklamada Libya'da görev yapan 3 Fransız askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuş ve "terörizme karşı her zaman zor görevler ifa eden askerlerin cesaret ve fedakarlığını takdirle karşıladığını" belirtmişti.

Yorumlar