Libya'daki olaylar

- Petrol Hilali bölgesinde, TM yanlısı askeri birlikler ile Başkanlık Konseyi'ne bağlı tesis muhafızları arasında çatışmalar yeniden başladı

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki olaylar

BİNGAZİ (AA) - Libya'nın kuzeydoğusundaki Petrol Hilali bölgesinde, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) yanlısı askeri birlikler ile Başkanlık Konseyi'ne bağlı tesis muhafızları arasında çatışmaların yeniden başladığı bildirildi.

Tesis Muhafızları Sözcüsü Ali el-Hasi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Petrol Bölgesi'nde, Halife Hafter liderliğindeki TM'ye bağlı birliklere yönelik sürpriz bir saldırı düzenlendiğini belirterek, Sidra Limanı ile Ra's el-Unuf yerleşim bölgesinin ele geçirildiğini ifade etti.

Muhafız birliklerinin, bölgedeki diğer petrol limanlarını ele geçirmek için ilerlemeye devam ettiğini dile getiren Hasi, Hafter birliklerinin düzenlediği hava saldırılarının İbrahim el-Cedran komutanlığındaki muhafız birlikleri tarafından püskürtüldüğünü söyledi.

Öte yandan TM'ye bağlı saha kuvvetleri komutanı albay Muzaffer el-Maribi ise muhafız birliklerinin herhangi bir ilerleme kaydetmediğine dikkati çekerek, "Bir saldırı düzenleneceğini bekliyorduk, sürpriz olmadı. Cedran komutanlığındaki muhafız birlikleri geçen hafta kaybettiği bölgeleri de ele geçiremedi." dedi.

İngilterenin Libya Büyükelçisi Peter Millett Libya'nın doğusundaki "Petrol Hilali" bölgesindeki çatışmaların Libya'nın ekonomik geleceğine zarar verdiğini belirtti ve yanmakta olan petrol kuyularının fotoğraflarını yayımladı.

Libya'daki taraflara sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapan Millett sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Petrol hilali çevresinde süren çatışmalar Libya'nın ekonomik geleceğine zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Libya Milli Petrol Şirketi geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, TM'ne bağlı askeri güçlerin "Petrol Hilali Bölgesi"ndeki petrol limanlarında denetimin sağlandığını bildirmişti.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's el-Unuf ve Brega petrol limanları yer alıyor.


Yorumlar