Libya'da DAEŞ'e yönelik operasyonlar

- Sirte'de DAEŞ'e karşı yürütülen operasyon kapsamında UMH'ye bağlı birliklerden 11 kişi öldü, yaklaşık 30 kişi yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Libya'da DAEŞ'e yönelik operasyonlar

SİRTE (AA) - Libya'nın Sirte kentinde Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birliklerin, terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü "El-Bunyan el-Mersus" operasyonu kapsamında 11 güvenlik mensubunun hayatını kaybettiği, yaklaşık 30 kişinin yaralandığı bildirildi.

Mısrata Merkez Hastanesi Sözcüsü Ekrem Kalyu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ'in son kalesi olarak bilinen Sirte'ye bağlı 3. Mahalle'de çatışmaların dünden bu yana devam ettiğini belirterek, söz konusu çatışmalarda, "El-Bunyan el-Mersus" birliklerinden 11 kişinin öldüğü, 30'dan fazla kişinin yaralandığını ifade etti.

Kalyu, kayıpların çoğunun, bomba yüklü aracın patlatılması sırasında verildiğini dile getirdi.

"El-Bunyan el-Mersus" Sözcüsü Muhammed el-Gasri ise Sirte'de dünden bu yana DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonlar kapsamında, örgütün 1. ve 3. mahallelerdeki askeri birliklerin bulunduğu alanlara bomba yüklü araçlarla beş saldırı girişiminde bulunduğunu kaydederek, söz konusu saldırıların geri püskürtüldüğünü aktardı.

Halihazırda sahada herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyleyen Gasri, "Ancak havadan ve karadan bombalı saldırılar devam ediyor. 1. Mahalle'de sayıları en fazla 70 ila 100 olan militanların etrafı abluka altına alınmış durumda. Ayrıca güvenlik güçlerinin 3. Mahalle'de ele geçirdiği bölgelerin bazılarında DAEŞ mensubu olduğu tespit edilen cesetlere ulaşıldı." dedi.

Gasri, örgüt militanlarının bir kısmının teslim olduğu, bir kısmının ise terk edilmiş evlerde saklanmış halde ele geçirildiğini dile getirerek, bu durumun, DAEŞ'in nihai şekilde dengesini ve örgüt içi bağlantılarını kaybettiği anlamına geldiğini söyledi.

Sirte'de DAEŞ'in elinde az bir kısım kaldığını belirten Gasri, "Kayıpları azaltmak için karadan topçu atışları ile havadan operasyonlar düzenliyoruz, bu da sahadaki ilerlememizi geciktiriyor. DAEŞ ise toplu ölümlerle sonuçlanan intihar eylemleri ve keskin nişancılarla eylemler düzenliyor. Ayrıca örgüt, kontrolü altındaki bölgeleri kolayca teslim etmeyecek." diye konuştu.

UMH, DAEŞ'in Sirte'deki varlığına son vermek amacıyla geçtiğimiz mayıs ayında "El-Bunyan el-Mersus" operasyonunu başlatmıştı. Operasyon kapsamında örgütün bölgedeki kalesi sayılan bölgelerin de aralarında yer aldığı pek çok alan ele geçirilirken, kentin merkezindeki 1. ve 3. mahalleler hala terör örgütü DAEŞ'in denetimi altında bulunuyor.

Yorumlar