"Lastik kaplama sertifikalı tesislerde yaptırılmalı"

- LASİD: - "R-109 sertifikasına sahip olmayan ve merdiven altı diye nitelenen tesislerde kaplanan lastikler trafikte tehlike yaratabilir" - "Lastik kaplama işleminin, mutlaka R-109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir"

Google Haberlere Abone ol
"Lastik kaplama sertifikalı tesislerde yaptırılmalı"

İSTANBUL (AA) - Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği (LASİD), sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike oluşturabileceği uyarısında bulundu.

LASİD'den yapılan açıklamada, R-109 sertifikalı ve standartlara uygun şekilde yapılan doğru kaplamanın, lastiğin ikinci, hatta üçüncü ömründen de faydalanılmasına imkan sağlayarak hem araç operasyon giderlerini azalttığı hem de doğayı koruduğu belirtildi.

Açıklamada, R-109 sertifikasına sahip olmayan ve "merdiven altı" diye nitelenen tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike yaratabileceğine dikkati çekildi.

Lastik kaplamanın aşınmış bir lastiğin sırtının yenilenmesi olduğu bildirilen açıklamada, R-109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde kaplanmış bir lastiğin, performansından herhangi bir şey kaybetmeden aynı servis koşullarında yeniden kullanılabileceği vurgulandı.

Günümüzde gelişen lastik teknolojisinin lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağladığı belirtilen açıklamada, "Kaplama, lastiğin ömrünü uzatarak yeni lastikler kadar güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin, mutlaka R-109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir." ifadelerine yer verildi.

Lastik üreticilerinin geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla, konusunda uzman ekipler tarafından bu uygulamayı yaptığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlgili yönetmelikte güvenli lastik kaplama standardı oluşturulmuştur. Buna göre, UN/ECE R-108 ve R-109 standardına sahip kaplama tesisleri bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik, sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere, bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Bu standartlar dışında ve tesislerde yaptırılan kaplama lastik trafikte sorun yaratabilir."

Kaplama uygulamasının genellikle kamyon, otobüs, iş makinesi ve uçak lastiklerinde kullanıldığına işaret edilen açıklamada, "Uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve ham madde ihtiyacı yaklaşık 5 defa daha azalmaktadır. Daha az atık lastik oluşmaktadır. Kullanıcılar açısından lastiğin kilometre/maliyeti azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik çevreye önemli bir tasarruf sağlamaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Yorumlar