Laos'ta ASEAN Ticaret ve Yatırım Zirvesi

- Laos Başbakanı Sisoulith, birliğin fırsatlarla dolu bir topluluk olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Laos'ta ASEAN Ticaret ve Yatırım Zirvesi

VİENTİANE (AA) - Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği'nin (ASEAN) Ticaret ve Yatırım Zirvesi açılışında, birliğin fırsatlarla dolu bir topluluk olduğunu söyledi.

ASEAN'ın 2016 dönem başkanı olarak başkent Vientiane'deki açılışta konuşan Sisoulith, birliğin, sadece ASEAN’da yaşayanlar için değil, Asya’da yaşamayanlar için de fırsatlarla dolu olduğunu ifade etti.

Laos Başbakanı Sisoulith açılış konuşmasında, birliğin ekonomik gelişimine ilişkin açıklamalarda bulunurken, ASEAN’ın 2030 yılında dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olmaya aday olduğunu belirtti.

ASEAN'ın 2015 yılı itibarıyla üretim sektöründe 2,43 trilyon dolar kar yaparak dünyanın 6'ıncı büyük ekonomisi konumunda olduğunu hatırlatan Sisoulith, "Yapılan tahminlere göre, ASEAN ekonomisi yüzde yediler civarında büyümeye devam edecek. Böylece 2020 yılında karı 4,7 trilyon dolar, 2030 yılında ise dünyanın 4'üncü büyük ekonomisi olma yolunda.” ifadesini kullandı.


- ASEAN, ‘‘fırsatlarla dolu bir topluluktur’’


Başbakan Sisoulith, ASEAN’ın üye ülkelerin yanı sıra, sadece bölge halklarına değil dünya kamuoyu için fırsatlar birliği olduğunu kaydederek, "Bence ASEAN fırsatlarla dolu bir topluluk. ASEAN, yalnızca bölgede yaşayan 620 milyondan fazla kişi için değil, aynı zamanda tüm dünya için de büyük bir fırsat.’’ dedi.

ASEAN ekonomi topluluğunun 2025 vizyonuna ulaşabilmesi için özel ve kamu sektörleri arasında yakın işbirliğine de değinen Sisoulith, "Bu işbirliği sayesinde büyük ölçekte mal ve hizmet akımı sağlanmış olacak.” şeklinde konuştu.

ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Bruney’in 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre karelik bir alanı kaplıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

Yorumlar