Kuzey Kore'de meclis toplanıyor

- Pyongyang yönetimi, iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylamak üzere ay sonunda parlamentoyu toplayacak

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'de meclis toplanıyor

SEUL (AA) - Kuzey Kore'de Yüksek Halk Meclisi (SPA), iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylamak üzere 29 Haziran'da toplanacak.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan haberde, ülkenin en yüksek yasama organı Yüksek Halk Meclisi Başkanlık Heyeti'nin 29 Haziran'da toplanma kararı aldığı belirtildi.

KCNA'nın haberinde aynı zamanda, "ülkenin, Güney Kore'nin gemi ve hava araçlarıyla düzenleyeceği olası saldırılara karşı tepkisinin acımasız olacağı" kaydedildi.

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap'ta yer alan haberde ise Güney Kore Birleşme Bakanlığından bir yetkili, "SPA toplantısı, Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylayacak ve (Kuzey Kore lideri) Kim'in tek adam kuralını pekiştirecek." sözlerine yer verildi.

Yetkili, parlamentoda anayasa, yasa ve hükümet yetkililerinde değişikliğe gidilmesinin muhtemel olduğunu ileri sürdü.

Haberde, meclisin, yönetimin ekonomik ve nükleer gelişmelerle ilgili kararlarını onaylaması halinde bunun, ülkenin ilerideki provokasyonları için fırsat yaratabileceği ifade edildi.

Kuzey Kore'de iktidardaki Kore İşçi Partisi, 36 yıl aradan sonra ilk kez 6 Mayıs'ta kongre düzenlemişti. Öte yandan, kongreyi izlemek için Pyongyang'a gelen 100'den fazla yabancı gazetecinin töreni izlemesine izin verilmemişti.

Kuzey Kore lideri Kim, geçen ay Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım kararları sonrasındaki açıklamasında, ülkesini "sağduyulu nükleer silah sahibi bir ulus" olarak tanımlamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2 Mart'ta kabul ettiği 2270 sayılı kararla 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanması kararı almıştı.



Yorumlar