Kuzey Kore'de 36 yıl sonra ilk parti kongresi

- İşçi Partisi, 1980'den bu yana ilk kez kongre düzenliyor - Yabancı gazetecilerin, açılış törenini izlemesine izin verilmedi

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'de 36 yıl sonra ilk parti kongresi

SEUL (AA) – Kuzey Kore'de iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin 36 yıl aradan sonra düzenlenen ilk kongresi başladı.

Ülkenin genç lideri Kim Jong-un, İşçi Partisi'nin 7. Kongresi için 25 Nisan Kültür Sarayı'nda yapılan törene katıldı.

Başkent Pyongyang'ta cadde ve sokaklar, kongre için bayraklar ve çiçeklerle süslendi. Törenin düzenlendiği 25 Nisan Kültür Sarayı da bayrak ve İşçi Partisi'nin flamalarıyla donatıldı. Binlerce Kuzey Koreli, tören için Kim Il-Sung Meydanı'na akın etti.

Resmi KCNA haber ajansının haberinde, Kore'nin Barışçıl Birleşmesi Komitesi'nin, Kim'in başarılı öven ve ABD tehdidine karşı nükleer silah geliştirilmeye devam edeceğini vurgulayan açıklaması yer aldı.

KCNA'nın haberinde, "Kim'in çabaları sonucu Kuzey Kore'nin nükleer ve uzay gücü haline geldiğine ve kongrenin tarihi bir kutlama olacağı" ifadeleri kullanıldı.

Kongrede İşçi Partisi'nin beş kişiden oluşan yönetim kurulunun en yaşlı üyesi 88 yaşındaki Kim Yong Nam'ın emekliye ayrılması bekleniyor.

Öte yandan, kongreyi izlemek için Pyongyang'a gelen 100'den fazla yabancı gazetecinin töreni izlemesine izin verilmedi. Gazeteciler, Kültür Sarayı'nın dışında bekletildikten sonra otobüslerle otellerine geri gönderildi.

Bu arada kongre öncesinde 70 gün boyunca halktan Sadakat Kampanyası adı altında bağış toplandığı ileri sürüldü. Kongre hazırlıkları, aylar önce başlamış, halk duvarları boyamış, yolları onarmıştı.

İşçi Partisi'nin 6. Kongresi, 1980'de Kim'in dedesi ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il-Sung iktidarında yapılmıştı. Kim, kongrede oğlu Kim Jong-il'i ardılı ilan etmişti. Kim Il-Sung, 1994'te ölmesine karşın Kuzey Kore'nin "ölümsüz lideri" kabul ediliyor.


Yorumlar