Kuzey Amerika Liderler Zirvesi Kanada’da toplandı

- Üç Amigolar Zirvesi olarak da bilinen Kuzey Amerika Liderler Zirvesi, Kanada’nın başkenti Ottawa’da toplandı

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Amerika Liderler Zirvesi Kanada’da toplandı

OTTAWA (AA) - NAFTA üyesi üç ülkenin liderlerinin her yıl gerçekleştirdikleri Kuzey Amerika Liderler Zirvesi, Kanada’nın başkenti Ottawa’da toplandı.

Kıta basını tarafından Üç Amigolar Zirvesi (3 Amigos Summit) olarak adlandırılan zirveye, ev sahibi Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto katılıyor.

-Trudeau’nun ilk, Obama’nın son zirvesi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, iktidara gelişinden sonraki ilk katılacağı zirveye ev sahipliği yaparken, görevini 8 Kasım 2016 tarihinde yapılacak başkanlık seçimlerinin ardından yerine gelecek olan başkana bırakacak olan ABD Başkanı Obama, Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’ne son kez katılmış olacak.

Zirve kapsamında üç liderin vardıkları açıklanan ortak kararla, üç ülkenin iklim değişikliği ve enerji politikaları uyumlu hale getirilecek. Üç lider, 2025 yılına kadar ülkelerinin enerji ihtiyacının yüzde 50’sinin temiz enerji ile karşılanmasında mutabık kalırken, Kanada bu konuda Meksika’ya altyapı konusunda yardım etmeyi de kabul etti. Üç liderin mutabakatında yenilenebilir enerji, nükleer enerji, karbon yakalama ve depolama ve artan enerji verimliliği de dahil olmak üzere, 2025 yılına kadar Kuzey Amerika genelinde yüzde 50 temiz enerji üretimi ana başlık olarak yer aldı. Bu anlaşmayla liderler, metan gazı emisyonlarının, 2025 yılına kadar 2012 yılı seviyesi olan yüzde 40 azaltımını da taahhüt etti.

Üç Amigolar Zirvesi’nin gündeminde sınır geçişlerinde kolaylaştırma, ekonomik refahın artırılması, bölgesel ve küresel sorunlar ile güvenlik ve savunma konuları bulunuyor.

- Meksika ile vizeye son

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, zirveden 2 gün önce ülkesine gelen Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’yu, en üst seviye devlet töreni ile ağırladı. Kanada Başbakanı, Harper hükümetleri zamanında, ülkedeki suç oranlarını artırdıkları gerekçesiyle 2009 yılında konulan vize uygulamasına son verdi.

Kanada’nın Meksika vatandaşlarına vize uygulamasına son vermesine karşılık, Meksika da deli dana hastalığı nedeniyle Kanada menşeli sığır ürünlerine koyduğu yasağı kaldırarak Kanada’da yetiştirilen ve işlenen tüm sığır ve sığır ürünlerine pazarının tamamını açmış oldu.

Öte yandan Kanada ile Meksika arasında Yüksek Seviyeli Stratejik Diyalog Mutabakatı imzalandı. Buna göre iki ülke, enerji, savunma ve güvenlik, eğitim ile ekonomik alanlarda daha sıkı işbirliği yapacaklar.

- Ottawa’da olağanüstü önlemler

Zirve nedeniyle başkent Ottawa’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Şehir merkezindeki tüm ana yollar sabah saat 08.00’den itibaren trafiğe kapatılırken, ABD Başkanı Obama’nın Ottawa’daki ziyaret programında yer alan tarihi ve turistik bölgelere halk yaklaştırılmadı. Ottawa’daki zirvenin güvenliği için, çevre kentlerden ilave polis takviyesi de yapıldı.

Yorumlar