Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezi açıldı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Ülkemizde kurulacak her BM birimi, İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesine katkı sağlayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezi açıldı

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da hizmete açıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, UNCCD kapsamında Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezinin Türkiye'de kurulmasının, hükümetin İstanbul'u BM merkezi haline getirme politikalarına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

UNCCD 12.Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanlığını yürüttüğünü kaydeden Eroğlu, 1992'de gerçekleştirilen BM Rio Zirvesi'nde, iklim değişikliği çerçeve, biyoçeşitlilik ve çölleşmeyle mücadele olmak üzere 3 sözleşmenin çıkarıldığına işaret etti.

BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi'nin 1994'te imzalandığını belirten Eroğlu, 195 ülkenin taraf olduğu sözleşmeye Türkiye'nin ise 1998 yılında imza attığını bildirdi.

Sözleşme kapsamında 5 bölge bulunduğuna işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Afrika Bölgesi, 54 ülkeyi kapsamakta ve bölge ofisi Tunus'ta. Asya Bölgesi ise 54 ülkeyi kapsıyor, bölgesel ofisi de Tayland Bangkok'ta hizmet veriyor. 33 ülkenin yer aldığı Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi'nin de bölgesel ofisi Şili'de bulunuyor. Kuzey Akdeniz Bölgesi'nde, Arnavutluk, Hırvatistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Macaristan, Malta, Kıbrıs, İsrail, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 12 ülke üye olarak yer alıyor. Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ise Almanya'nın Bonn kentinde bulunuyor."

Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Merkezinin, Türkiye'nin deneyimleri ve politikalarını geliştirecek projelerin diğer ülkelerle paylaşılmasına hizmet edeceğini vurgulayan Eroğlu, bölge ülkelerince çölleşme ve kuraklıkla mücadele konularında yapılacak çalışmaların da merkez tarafından izleneceğini bildirdi.

BM tarafından Türkiye'nin, çölleşmeyle mücadele konusunda yaptığı çalışmalar dolayısıyla lider ülkeler arasında gösterildiğine işaret eden Eroğlu, "Ülkemizin bölgesel ofise ev sahipliği yapması bu vizyona uygun düşecektir. Ayrıca ülkemizde kurulacak olan her BM birimi, İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesine katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar