Kuzey Afrika ülkelerinde DAEŞ'le mücadele

- Libya'da terör örgütü DAEŞ saflarında yer alan 470 teröristin kimliği tespit edildi

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Afrika ülkelerinde DAEŞ'le mücadele

CEZAYİR (AA) - Libya'da hükümete karşı çatışan terör örgütü DAEŞ mensubu 470 teröristin kimliğinin tespit edildiği bildirildi.

Cezayir emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Libya'ya komşu Kuzey Afrika ülkelerinin DAEŞ'e karşı verdikleri ortak mücadele çerçevesinde edinilen bilgiler ışığında, halihazırda Libya'da örgüt saflarında yer alan Arap asıllı 470 teröristin kimlik bilgileri ve fotoğrafları tespit edildi.

Libya'daki teröristlerin yoğunlukla Sirte'de bulunduğu, kimlikleri tespit edilen DAEŞ mensuplarının ise çoğunluğunu Tunuslular, ardından da Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Fas, Moritanya ve Cezayir asıllıların oluşturduğu kaydedildi.

Libya'ya komşu Kuzey Afrika ülkeleri ile bu ülkedeki terörle mücadele birimlerinin, örgüt mensuplarına ait bir veritabanı oluşturduğu, bunun Mısır, Tunus ve Cezayirli yetkililerin işbirliği ile genişletildiği ifade edildi. Bu çalışmayla halihazırda Libya'da bulunan DAEŞ unsurlarının civar ülkelere sızmasının engellenmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Cezayirli güvenlik uzmanı Muhammed Taveti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'daki silahlı ayaklanmaların başlamasından bu yana Cezayir, Tunus, Mısır hatta Çadlı yetkililerle görüşmeler yapıldığını ifade etti. Taveti, "Yetkililer her defasında bu görüşmeleri, Libya'da istikrarın korunması, sınırların kontrolü ve terörle mücadele hedefiyle yapıldığını belirtti." dedi.

Söz konusu ülkelerin hedefinin Libya'daki DAEŞ unsurlarının yayılmasını engellemek olduğunu belirten Taveti, dolayısıyla bu ülkeler arasında teröristlerin kimlik bilgileri ve güzergahlarına ilişkin bilgi paylaşımı konusunda işbirliği yapılmasının normal olduğunu ifade etti.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, dün yaptığı açıklamada, Libya'daki DAEŞ unsurlarının, komşu ülkelere yayılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), DAEŞ'in Sirte'deki varlığına son vermek amacıyla geçtiğimiz mayıs ayında "El-Bunyan el-Mersus" operasyonunu başlatmıştı. Operasyon kapsamında örgütün bölgedeki kalesi sayılan bölgelerin de aralarında yer aldığı pek çok alan ele geçirilirken, kentin merkezindeki 1. ve 3. mahalleler hala terör örgütü DAEŞ'in denetimi altında bulunuyor.

Yorumlar