Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

- Kuveyt'te gerçekleştirilen müzakerelerin "kritik bir dönemden" geçtiği belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

KUVEYT (AA) - Yemen krizine çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kuveyt'te gerçekleştirilen müzakerelerin "kritik bir dönemden" geçtiği belirtiliyor.

Müzakereleri izleyen kaynaklardan alınan bilgiye göre, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, hükümet ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetlerin başkanlarıyla görüşmelerin askıya alınmasına yol açan problemlerin ortadan kaldırılması için tarafları müzakerelere dönmeye ikna etti.

BM temsilcisi Ahmed'in, bu akşam yapılması kararlaştırılan, siyasi, insani ve güvenlik alanında kurulan üç komitenin toplantısını da Husilerin temsilcisi üyelerin katılmaması nedeniyle iptal ettiğini kaydeden kaynaklar, doğrudan müzakerelerin başlanacağı tarihe ilişkin henüz bir duyuru yapılmaması nedeniyle müzakerelerin kritik dönemden geçtiğini belirtti.

Hükümet kaynakları da Husiler ile devrik lider Salih yanlılarını temsil eden heyetin, süreci baltaladığını ve siyasi, insani ve güvenlik alanında üç komite kurulmasına ilişkin anlaşmada pürüz çıkararak, çalışmalara başlamayı reddettiğini ifade etti.

Öte yandan, Husilere ait El-Mesira kanalında yer alan haberde ise Husileri temsil eden heyetin, karşı tarafı "siyasi sürece" girmeyi reddetmekle suçlayarak, yaşanan aksaklıklardan hükümet heyetini sorumlu tuttuğu kaydedildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed de bugün yaptığı açıklamada, doğrudan müzakerelerin sorunların çözümü için zaruri olduğunu ve bu süreçte birtakım zorluklar ve meydan okumalar bulunduğunu belirterek, taraflara Yemen halkının çıkarlarının öncelenmesi ve sağduyulu olunması çağrısında bulunmuştu.

Yemenli taraflar arasındaki doğrudan görüşmeler, Husilerin, geçen perşembe varılan anlaşmanın uygulanmasını ve gündemin görüşülmesini reddetmesi nedeniyle BM Temsilcisi Ahmed tarafından dün askıya alınmıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

Yorumlar