Kuveyt'te 8. Suriye Donörler Toplantısı

- Suriye Donörler Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı, Kuveyt'te başladı

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'te 8. Suriye Donörler Toplantısı

KUVEYT (AA) - Suriye Donörler Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı, Suriye'ye komşu ülkeler, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin katılımıyla Kuveyt'te başladı.

BM Genel Sekreteri Kuveyt İnsani İşler Temsilcisi Abdullah el-Matuk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının Suriye'deki son durumu ve geçen şubat ayında Londra'da düzenlenen Suriye Donörler Konferansı'nda sözü verilen 10 milyar dolarlık bağışta gelinen son noktayı değerlendirmek olduğunu söyledi.

Halep'te 2 milyonu aşkın kişinin abluka ve savaştan ötürü büyük bir korku içinde yaşadığını belirten Matuk, kentin doğusunda yaklaşık 300 bin kişinin temmuz ayından bu yana abluka altında olduğunu ifade etti.

Uluslararası toplumu, sivilleri ve sağlık kurumlarını hedef alan saldırıların bir an evvel durdurulması için çalışmaya çağıran Matuk, halkın sıkıntılarının son bulması ve meşru taleplerinin gerçekleşmesi için siyasi çözüm sürecinin yeniden başlamasının önemine işaret etti.

Matuk, insani yardımların girişinin kolaylaştırılması için Halep'te ve abluka altındaki bölgelerde daimi koridorların açılması çağrısı yaptı.

Kuveyt Dışişleri Başkan Yardımcısı Cemal el-Ganim ise BM istatistiklerine göre Suriyeli mültecilerin sayısının 4 milyon 800 bine, iç göçmenlerin sayısının ise 6 milyon 600 bin kişiye ulaştığını belirtti.

Ganim, Suriye'de insani yardıma muhtaç insan sayısının da 13 milyon 500 bine ulaştığını kaydetti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Ofisi Direktörü Rashid Khalikov ise Halep'te son yaşanan olaylar nedeniyle binlerce sivilin evsiz kaldığını vurguladı.

Khalikov, hava saldırıları nedeniyle günde 5 bin kişinin göç ettiği bir ülkede insani yardımların yetersiz kaldığına dikkati çekti.

Kuveyt'te düzenlenen toplantıya, Suriyeli mültecilerin yoğun olarak bulunduğu Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'dan temsilciler katılıyor.

Yorumlar