Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Mısır'da

- Sabah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Dışişleri Bakanı Şükri ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Mısır'da

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Kahire'de bir araya geldiği Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah el-Halid es-Sabah ile Katar krizini görüştüğü bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Sisi, ülkesini ziyaret eden Sabah'ı başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'nda kabul ederek, Katar krizi başta olmak üzere bölgesel konuları görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Kuveyt'in Kahire Büyükelçisi Muhammed ez-Zuveyh'in de hazır bulunduğu görüşmede Sisi, "Mısır'ın değişmeyen dış politikası, herhangi bir ülkenin iç işlerine müdahale etmeme, Arap ulusal güvenliğini koruma ve başkasının da Mısır'ın iç işlerine karışmasına müsaade etmeme gibi birçok prensibe dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Sisi ayrıca Kuveyt'in, "Arap ittifakı ve dayanışmasını güçlendirme uğruna Körfez krizinde sergilediği ara buluculuk çabalarını" takdir etti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah da "Arap ülkelerinin istikrarını doğrudan etkileyen Mısır'ın güven ve istikrarını" önemsediklerini belirterek, bölgenin ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığı bu dönemde Arap ülkelerinin birliğini korumak için Kuveyt'in sarf ettiği çabaları aktardı.

- "Krizin çözümü, ancak Katar'a sunulan taleplerin yerine getirilmesiyle olur"

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Şükri, Kuveytli mevkidaşı Sabah ile gerçekleştirdiği görüşmede, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın Doha'ya verdiği 13 maddelik talep listesine bağlı kaldıklarını kaydetti.

Katar'ı, 4 Arap ülkesi ile bölge halklarının terör ve aşırılığa karşı dillendirdiği kaygıları ciddiye almamakla suçlayan Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, "Krizin çözümü, ancak Katar'a sunulan taleplerin yerine getirilmesiyle olur." dedi.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Katar'a abluka uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

Yorumlar