Kuşatma altındaki Halep'te hayat

- Halep sakinleri, bir buçuk aydır rejim kuşatması altındaki kentte temel gıda maddelerine ulaşmakta bile zorlanıyor - Alt yapının neredeyse çöktüğü kentin muhaliflerin denetimindeki bölgelerinde geceleri saldırı korkusu nedeniyle araba farları bile açılamıyor - Firdevs semti sakinlerinden Muhammed: - "Tüm bu zorluklara rağmen kuşatmanın kalkacağına inancımız tam."

Google Haberlere Abone ol
Kuşatma altındaki Halep'te hayat

HALEP (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'nin kuzeyinde bir zamanlar ülke ticaretinin başkenti olan Halep, bir buçuk aydır rejim ve ortaklarının kuşatması altında bulunuyor.

Esed güçlerine ait savaş uçaklarının ve helikopterlerinin Scud füzeleri, misket, vakum ve varil bombalarıyla 3 yıldır çarşı, pazar yeri, hastane, okul, taziye çadırı ve yerleşim alanı ayırt etmeden vurduğu kentin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde alt yapı neredeyse çökmüş durumda.

Rejim ve Rus uçaklarının toplu yerlere düzenlediği saldırılar sebebiyle insanlar ihtiyaçlarını dükkanlardan karşılamaya çalışıyor.

22 Temmuz 2012'den beri ağır saldırı altındaki Halep'ten şu ana kadar bir milyon 500 bin kişi daha güvenli gördükleri bölgelere kaçtı. Kuşatma altında 3 yüz bine yakın sivil bulunduğu tahmin edilen muhaliflerin denetimindeki bölgeler, yoğun bombardımanda harabeye dönmüş durumda. Buralardaki halk enkazlar arasında yaşamını sürdürmeye çalışırken, birçok semtin boş olduğu Halep'te rejimin savaş uçakları ile helikopterleri kentin semalarından hiç ayrılmıyor.

Son dönemlerde Rus uçakları muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivil yerleşim yerlerini ve sahra hastaneleri ''nüfuz edici'' bombalarla vurdu. "Sığınak avcısı" olarak da bilinen tahribat gücü yüksek bu bombaların düştükleri yerlerde su şebekelerinin patlaması sonucu onlarca semt susuz kaldı.

Bombardımanlarda elektrik ve su şebekelerinin ciddi hasar gördüğü kentin muhalif bölgelerinde gece uçak saldırısı korkusu nedeniyle halk, araba farlarını bile açamıyor. Savaş uçaklarının gece muhaliflerin denetimindeki bölgelerde farları açık araçları hedef alması nedeniyle, Halepliler araçlarını farları kapalı şekilde kullanıyor.

Şam yönetimine bağlı güçler, muhalif bölgelere giden kontrol noktalarından temel gıda maddelerin geçişine de izin vermezken, sağlam tek bir evin bile kalmadığı Halep'te insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olarak dışarıya çıkıyor.

Her gün saldırılar nedeniyle insan sesinin bomba seslerine karıştığı Halep'te vurulan yerlerde sivil savunma ekiplerinin insanlara yardım ettiği görülüyor.

Halep'in Firdevs semti sakinlerinden İsmail Muhammed, AA muhabirine kuşatma altındaki hayatlarını anlattı. 3 aydır kuşatma altında olduklarını söyleyen Muhammed, eylül başında kuşatma bir haftalığına muhalifler tarafından kırıldığında kentin güneyindeki Ramuse bölgesine yoğun bir hava saldırısı olduğunu ve kuşatmanın tekrar başladığını belirtti.

"Kuşatmadan dolayı temel gıda maddelerine ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Süt bulunamıyor. Ekmek yok." diyen Muhammed, kentte kriz tüccarları türediğini, her şeyi pahalıya satan bu kişilerden kurtulmaya çalıştıklarını ifade etti. Hayat pahalılığından şikayet eden Muhammed, ekmek, şeker gibi maddelerin fahiş fiyatlarla satıldığını dile getirdi.

- "Tüm bu zorluklara rağmen kuşatmanın kalkacağına inancımız tam"

Muhammed, "Tüm bu zorluklara rağmen kuşatmanın kalkacağına inancımız tam. Yollar açılacaktır." sözleriyle umutlarını yitirmediklerinin altını çizdi.

Muhaliflerin kontrolündeki Ensari semtinin sakini Rami Mustafa da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te kuşatma altındaki muhalif bölgelerde insani durumun çok kötü olduğunu aktardı.

Kentin her gün aralıksız bombardımana maruz kaldığını hatırlatan Mustafa, "Muhalif bölgeler, bazen günlük 50'den fazla hava saldırısına maruz kalıyor." dedi. Rejimin kenti havadan varil ve vakum bombasıyla vurduğunu, karadan da topçu ateşine tuttuğunu ifade eden Mustafa, ağır bombardımandan dolayı kentin alt yapısının çökmüş durumda olduğunu vurguladı.

Mustafa, "Şimdi de kentte temel gıda maddelerine ulaşılmıyor. Muhalif bölgelerde pirinç, şeker, mazot ve benzin bulmak imkansız." diye konuştu.


Yorumlar